Забравете за бургерите и картофките
Новият държавен глава на САЩ ще определя международната политика, но безспорно ще трябва да се справи и с един вътрешен проблем на страната - затлъстяването. Световните специалисти по хранене винаги критикуват САЩ и културата им по отношение на храната. Но в менюто на средния американец не винаги присъстват само бургери, картофки и пица. Затова ви представяме някои от по-питателните и едновременно с това, по-здравословни предложения на кухнята на северноамериканската държава. Пример за това са двата вида супи - от царевица и от миди.
Хляб
Необходими продукти:
325 г брашно
25 г пшенични зародиши
25 г пшенични трици
8 г прясна мая
1 с. л. сол
2 с. л. захар
30 г маргарин
75 г картофи
Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на дребни кубчета. Заливаме ги с вода и варим на тих огън. Когато станат готови ги намачкваме във водата, за да не станат на пюре, а на каша. Прибавяме половин супена лъжица захар и предварително приготвената мая. Разбъркваме много добре, покриваме съда. Оставяме на топло за час. Останалите продукти смесваме в отделна купа. Прави се дупка в средата на сместа и вътре слагаме маята и картофите. Разбъркваме с дървена лъжица. Тестото се обръща върху набрашнена повърхност. Премесва се и се прави на топка. Прехвърля се в намазнена купа. Покрива се с фолио. Оставя се за половин час на топло място. След като втаса се оформя като хляб. Загряваме предварително фурната до 180 градуса. Печем за 45 минути. След като го изпечем, намазваме отгоре с масло. Оставяме да изстине за два часа преди да го нарежем.
Пиле
Необходими продукти:
1 пиле
3 с. л. брашно
1 глава лук
350 гр. тиквички
150 гр. наденица
2 скилидки чесън
400 гр. домати
4 с. л. олио
щипка джинджифил
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Започваме от брашното. Смесваме го с черния пипер и солта. Овалваме пилето в сместа. Панираме пилето. Вадим го и в същата мазнина пускаме тиквичките, нарязани на ивици. Добавяме чесъна и джинджифила. Пържим още пет минути. Прибавяме и една супена лъжица брашно с черен пипер. Прибавяме доматите, нарязани на ситно. Кипваме. Разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в тава и завиваме с фолио. Печем на умерена фурна час и половина.
Американски палачинки
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
60 г масло
масло
Начин на приготвяне: Смесваме брашното и бакпулвера. Пресяваме ги в голяма купа. Добавяме пудра захар и разбъркваме. На отделно място разбиваме яйцата, млякото и маслото. Добавяме ги към брашнената смес. Разбърквайте с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. Оставяме да престои 15 мин. Загряваме добре тиган с масло. Изливаме вътре около една трета от водна чаша. Оформяме го като кръг. Намаляваме котлона и пържим около три минути от всяка страна или докато се получат мехурчета. Така пържим всички палачинки. Преди всяка намасляваме тигана. Готовите покриваме с кърпа, за да останат сочни и топли. Поднасяме ги без да ги навиваме, заедно с каничка с кленов сироп.
Мидена супа
Необходими продукти:
20 миди
лимонов сок
1 глава целина
2 домата
1 зелена чушка
250 г картофи
1 глава лук
75 г бекон
1 пилешки бульон
4 с.л.вино бяло
Начин на приготвяне: Мидите се измиват добре с много вода. Изчистват се и се прочистват от разтворените миди. В дълбока тенджера наливаме литър вода и добавяме около три супени лъжици лимонов сок. Добавяме мидите и оставяме да се варят, докато се разтварят. Когато повечето се отворят, махаме тези, които са останали напълно затворени. Бульона се прецежда внимателно и се добавя вода, докато течността отново стане 1 литър. Обелваме главата целина. Режем я на малки кубчета, заедно с доматите. Чушката се реже на жулиени. Картофите се белят и режат на кубчета. Всичко се слага в тенджерата с течността. Лукът и беконът се нарязват на ситно и се запържват в загрято олио. Когато станат готови, ги прибавяме в тенджерата. Слагаме да се вари. Оставяме да къкри за 40 минути и едва тогава добавяме мидите. Накрая се добавя и бялото вино, както и останалите подправки на вкус.
Царевична супа
Необходими продукти:
2 царевици
100 г грах
100 г зелен фасул
2 глави лук
2 с. л. брашно
1 морков
1/2 глава целина
растително масло
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 връзка магданоз
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го с брашното. След това се добавят граха, фасула, целината, морковите. Предварително трябва да сварим царевицата и да я изроним. Задушаваме. Слагаме да заври литър и половина вода в дълбока тенджера. Добавяме зеленчуците и царевицата. Варим докато се сгъсти. Преди да се махне от котлона, трябва да се направи застройка от яйцето и млякото. Поръсваме с магданоза и чесъна, нарязани на ситно.