Пригответе у дома едно от най-древните ястия в света
Най-щастливите хора в света живеят в Панама. Според експертите кулинари голяма роля за това има невероятната симбиоза от вкусове, която господства в централноамериканската кухня и меню на местните хора. Специалитетите представят истинска хармония от индиански, европейски и латиноамерикански продукти и рецепти. Едно от най-интересните е тамалес. Приготвя се вече векове наред от всички народи в Централна и Южна Америка. Харесвало се както на ацтеките, така и на маите.
Гевречета
Необходими продукти:
1 кг брашно
вода
сол
захар
сухо мляко
2 яйца
маргарин
4 г мая
Начин на приготвяне: Разбъркваме добре солта, малко вода, сухото мляко и яйцата, заедно с маргарина. Добавяме още малко вода (без запетая) заедно с разтворената вече мая. Идва ред на брашното. Замесваме тесто. Оформете малки гевречета. Оставете да втаса поне половин час. Печете на 200 градуса.
Супа
Необходими продукти:
500 г свинско месо 2 домата 2 банана 150 г полусварен боб кориандър сол олио 1 чушка 1 глава лук захар
|
Начин на приготвяне: Нарязваме на едро чушката. Месото надробяваме на парчета като за кебап. Лука режем само на четири. Слагаме зеленчуците и месото да се варят. Когато водата кипне, се добавя бобът. Слагаме доматите и оставяме да се вари (без „за“) 15 минути. Преди да махнем от огъня, поръсваме с подправките. Бананите се обелват и нарязват на филийки. Запържват се за кратко. Поливаме ги с малко от бульона. Слагаме ги в тенджерата при останалата част от ястието, като вадим месото. Пасираме всичко. При сервирането наливаме от кремсупата и после добавяме парченцата месо.
Торта
Необходими продукти:
За блата:
125 г брашно
75 г масло
50 г захар
бакпулвер
За тестото:
3 яйца
100 г захар
100 г брашно
бакпулвер
За пълнежа:
350 г замразени плодове
2 с.л. захар
1 с.л. желатин
За крема:
200 г ананас
500 г извара
500 г сметана
сока от 1 лимон
200 г пудра захар
3 с.л. желатин
Начин на приготвяне: Маслото се разбърква добре с брашното, бакпулвера и захарта. После слагаме яйцето и отново разбъркваме добре. Оставяме да престои на студено за поне половин час. Вадим от хладилника и разстиламе върху плитка тава. Печем 15 минути при предварително загрята до 200 градуса фурна. Когато блатът стане готов, се вади от тавата. Оставяме го настрана и приготвяме бисквитената част. Разбиваме яйцата с миксер. При тях добавяме захарта и я разбиваме. Идва ред на брашното и бакпулвера. Прехвърляме сместа в тава. Печем половин час при 180 градуса. Вадим го от фурната и разрязваме на две, за да получим втори блат. Разтваряме желатина в топла вода. Добавяме плодовете. Разбъркваме добре и нареждаме върху основния блат. Отгоре покриваме с другия. Оставяме в хладилника и през това време забъркваме крема. Отново използваме малко желатин. Разтваряме го във вода. Докато изстива, объркваме добре изварата със захарта. Добавяме лимоновия сок. Разбиваме сметаната с много малко захар и я добавяме към сместа от изварата. Слагаме и желатина. Разбъркваме внимателно и слагаме част от крема върху двата блата. Нареждаме ананаса, нарязан на филийки. Идва ред и на последния блат. Изсипваме останалия крем. Заравняваме добре отгоре. Оставяме в хладилника. Когато стегне достатъчно, се украсява по желание с плодове или какао. Желателно е отгоре да поръсите и счукани ядки.
Тамалес
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
2 глави лук
3 скилидки чесън
4 люти чушки
сол
2 ч. ч. царевично брашно
телешки бульон
бакпулвер
масло
листа от царевица или лапад
1 ч. ч. сметана
Начин на приготвяне: Слагаме да се варят в дълбока тенджера месото, лукът и чесънът, нарязани на едро. Оставяме да къкри поне два часа на слаб огън. През това време слагаме да се варят изчистените люти чушки. Варим 20 минути. Махаме от печката и оставяме да се охлади. Когато изстинат, се правят на пюре. Поръсваме със сол. Месото се овалва добре в чашка от лютия сос. През това време листата от царевица или лапад се потапят в топла вода. В купа се слагат масло и една лъжица от предварително разтворения телешки бульон. Отделно смесваме царевичното брашно заедно с бакпулвера и солта. Разбъркваме и добавяме към бульона. Така ще се получи тесто. Подгответе листата. Във всяко от тях сложете тесто и го разстелете добре. Отгоре добавете лъжица плънка. Завийте стегнато като сарма. Сложете да се вари за около час. За да не се развият листата, можете да ги стегнете с клечка за зъби. Когато тамалес станат готови, се вадят от водата. Оставят се да изстинат малко и листата се махат. Сервира се полято с лютия сос и сметаната.