Консервите и колбасите са най-вредни за сърцето
Високото кръвно налягане, още известно като хипертония, се отнася за нива на кръвното по-високи от 140/90 mmHg. Това състояние може да съществува без видими симптоми или до реакции като главоболие и замаяност. Неконтролираното високо кръвно води постепенно до коронарни сърдечни заболявания, удар и бъбречна недостатъчност. Хипертонията може да се предотврати или лекува по различни начина, а един от тях е промяна в диетата – защото има храни, които повишават показателите на кръвното.
Кисело зеле и консерви
Солта (или както е изписана на етикетите натриев хлорид - NaCl) е основният източник на натрий в храната. Той повишава кръвното налягане. Присъства във високи количества в много от замразените и консервираните храни. Например консервите от кисели краставички, кисело зеле, маслини, зеленчуци в сос и течни подправки почти винаги са с високо съдържание на натрий. За да понижите кръвното си, избягвайте и консумацията на зеленчукови сокове и сосове за спагети. Независимо какво купувате, търсете вариант без добавен натрий или изобщо без сол.
Колбаси
Солта се добавя към месните храни, за да забави развитието на вредните бактерии и да подобри вкуса на месото. Надениците, шунката, беконът, кренвиршите и саламите са само някои от месните продукти с добавена сол. Консервираните меса като русенското варено или шкембето също съдържат голямо количество натрий.
Алкохолни напитки
Алкохолните питиета са с високо съдържание на калории и бедни на хранителни вещества. Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до напълняване, което от своя страна води до повишаване на кръвното налягане. Жените следва да ограничат алкохола до едно алкохолно питие на ден, мъжете – до две. Под едно питие следва да се разбира малка (330 мл) бира или чаша (150 мл) вино.
Сосове и мазнини
Всяка диета с високо съдържание на мазнини може да повиши холестерола и триглицеридите в кръвта до сериозни високи нива. Резултатът от това може да е атеросклероза - заболяване, при което кръвоносните съдове се стесняват и запушват поради отлагане по стените им на мазнини и холестерол. Запушването ограничава потока на кръвта към мозъка и други части на тялото и това може да доведе до критични състояния като сърдечна недостатъчност или удар. Атеросклерозата логично води и до високо кръвно налягане. Храни с високо съдържание на мазнини са например пържените ястия, сладкишите, тортите, чипсовете, консервираните меса и продуктите, приготвени с масло или свинска мас. Избягвайте и сосовете и дресингите, приготвени с мазнини.