Шунката и кренвиршите повишават риска от тумори с 50%
Чипсовете, пържените картофи и някои видове пуканки буквално убиват. Това заявиха наскоро шведски учени в свой доклад на проведеното в извънредно заседание на Световната здравна организация (СЗО) в Женева. Тези продукти в резултат на високата им термична обработка изработват вещество – акриламид, което специалистите свързват с развитието на рак.
Учени от университета „Кеймбридж” също са провели много изследвания на тази тема. Техните резултати показват, че 35% от случаите на рак са пряко свързани с храната: „Употребата на бекон, шунка, кренвирши и други колбаси увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%. Рискът се увеличава и от недостига на целулоза в храната, в която преобладават рафинирани продукти”, съобщават експертите.
Разбира се, качествени продукти в магазините има предостатъчно. Но човек избира на първо място заради цената, а не заради ползата за здравето, констатират британските учени. Диетолозите не препоръчват пълен отказ от месото – то просто трябва да се сведе до минимум (1-2 пъти седмично). Месните продукти много по-често са вредни, защото съдържат добавки, за които потребителят въобще не подозира.
Някои изследователи твърдят, че в днешно време рибата е честа причина за твърде големия брой хранителни натравяния, но не заради качествата й като храна, а заради способността на морските обитатели да натрупват в себе си голямо количество опасни токсични вещества.
Според статистиката най-чиста е уловената в северните ширини риба. Не трябва да се забравя и че тя е богата на фосфор и други полезни вещества. Затова диетолозите продължават да препоръчват нейното присъствие на трапезата поне веднъж седмично.
Екологични чистите плодове и зеленчуци си остават най-добрата храна. Но те се намират все по-трудно. Съдържанието на нитрати в зеленчуците зависи от сорта, условията на отглеждане, състава на почвата и други фактори в това число използваните при отглеждането им азотни торове. Постъпването на нитрати в организма се свързва с тяхното канцерогенно действие. В устната кухина, хранопровода и стомаха под действието на микрофлората нитратите се възстановяват до нитрити, а нитритите са още по-опасни за здравето - тяхната токсичност превишава 30 пъти токсичността на нитратите.
В стомаха нитратите под действието на солната киселина с биогенните амини, съдържащи се в месото, образуват нитрозоамини и нитрозоамиди, които също водят до рак. Ситуацията се усложнява от всевъзможните консерванти и стабилизатори, които се добавят в колбасите.
Британските държавни органи са установили, че 164 от 426 основни видове химикали, които се използват в повече от 3000 марки пестициди и торове, способстват за развитието на ракови заболявания, генетични промени и влияят на наследствеността, започвайки от импотентност и завършвайки с вродени пороци.