Емпанади с 2 плънки (стъпка по стъпка)

Емпанади с 2 плънки (стъпка по стъпка) Лакомник

Хрупкави испански банички за закуска

Емпанади с 2 плънки (стъпка по стъпка)
Време за приготвяне
Приготвяне
50 минути
Порции
Порции
12
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

3 ч.ч. брашно

¼ ч.л. сол

180 г масло, охладено и нарязано на 12 парчета

1 яйце

4-5 с.л. вода

1 жълтък

1 белтък

Плънка 1:

300 г настърган кашкавал

100 г маскарпоне

щипка нарязани пера от лук или пресен босилек

Плънка 2:

400 г кайма

1 гл. лук, наситнена

1 с.л олио

1 к.ч. доматен сок или червено вино

червен пипер, кимион, сол и канела на вкус

Начин на приготвянe

Стъпка 1

Пресейте брашното и го смесете със солта, маслото, яйцето и водата. Замесете гладко тесто, оформете го на топка и го покрийте с фолио в хладилник за 30 минути.

 

Стъпка 2

През това време пригответе плънка по желание. За първата смесете продуктите добре. За втората загрейте олиото и запържете лука. Добавете каймата, омесена предварително с подправките. Сипете и виното или сока и бъркайте динамично, докато месото се задуши и е почти готово.

 

Стъпка 3

Разточете тестото на тънък лист и изрежете кръгли дискови форми с остър нож и кръгли форми с големина по избор. От диаметъра на кръговете зависи колко големи емпанади ще направите – като банички или малки соленки.

В средата на кръговете сложете плънка, колкото количество позволява избраната от вас големина. Похлупете едната половина на кръга върху другата и притиснете краищата с вилица. За да се слепят по-добре, намажете краищата с разбития белтък.

 

Стъпка 4

Наредете емпанадите в намаслена и набрашнена тава и ги намажете с леко разбития жълтък. За да сте сигурни, че плънката няма да изтече, охладете за още 30 минути преди печене. Може и да замразите емпанадите и да ги сготвите до месец.

Ако бързате обаче веднага ги изпечете около 20-25 минути до златисто в загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че по-малките по размер емпанади се изпичат по-бързо. Ако са по-големи, може да печете и на 200 градуса.

Още по темата
Още по темата
Бухти с бира
Брашното се пресява и леко се затопля. В направената в него ямичка се поставят разбитите жълтъци на яйцата, олиото и солта. Разбърква се леко, прибавя се по малко бира...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц