Необходими продукти:
1 с.л. сушени манатарки
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 ч. ч. червена леща
100 мл бяло вино
200 г домати
1 ч. л. сушен риган
1 с. л. листа от прясна мащерка
500 г лингуини или спагети
1 с. л. зехтин
1/2 ч. л. черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Манатарките се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а бульонът се запазва. Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, чесънът и морковите Разбъркват се 5-6 мин. на умерен огън. Слага се измитата и подсушена леща, разбърква се. Сипва се виното и се бърка, докато се изпари. Добавят се гъбите, доматите и запазеният гъбен бульон. Слагат се риганът, мащерката и солта, съдът се затваря с капака и се оставя да къкри, докато се абсорбира течността и лещата се свари. През това време пастата се сварява според указанията на опаковката. Отцежда се и се разбърква със зехтина и пипера. Слага се в чиния и отгоре се разпределя готовия сос.