Високопланински вкуснотии за туристи на теория и на практика
Има места по света, които не губят чара си никога. Такива са планините. Без значение в коя държава се намирате, няма да останете разочаровани от приказните гледки, райската белота и чистия въздух на планинските пътеки и върхове. Предлагаме ви обаче преди да поемете на поход, да опитате някои от най-вкусните гозби, които се готвят по света и често се сервират на над 1000 м. надморска височина.
Боб чорба
Необходими продукти:
500 г боб
2 моркова
1 глава лук
1 чушка
1 домат
чубрица
джоджен
червен пипер
сол
олио
Начин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за една нощ. На следващата сутрин сменяме водата и го слагаме да се вари. Когато отгоре се появи пяна, я махаме и добавяме 100 мл олио. След около час добавяме нарязаните зеленчуци без домата. Поръсваме с подправките и оставяме да се вари. Доматът се нарязва и се добавя в чорбата накрая.
Миш-маш
Необходими продукти:
3 глави лук
2 чушки
2 домата
5 яйца
3 скилидки чесън
олио
сол
захар
кашкавал
Начин на приготвяне: Запържваме лука. След това идва ред на чушките. Поръсваме с подправките. Слагаме доматите и чесъна. Когато се позапържат идва реда на яйцата. След като ги счупим в тигана, изчакваме малко и тогава ги разбъркваме добре заедно с останалите продукти. Отгоре настъргваме с кашкавала. Отново разбъркваме. След няколко минути махаме от огъня и сервираме.
Скалички
Необходими продукти:
250 г чаени бисквити
100 г орехи
1 пак. масло
пудра захар
3 с.л. какао
3 с.л. ром
За глазурата:
100 г натурален шоколад
1 ч.л. олио
Начин на приготвяне: Бисквитите се натрошават на ситно. Орехите се смилат и се смесват с бисквитите. Добавяме захарта. Заливаме сместа с разтопено масло. Добавяме рома. Разбъркайте много добре. След това оформете с ръце скаличките. Направете глазурата като започнете от шоколада. Той се топи на водна баня. С него се полива внимателно всяка скаличка. След като шоколадът започне да се стяга, можете да поръсите с украса по желание. Кокосовите стърготини обаче най-успешно имитират сняг.
Планински борш
Необходими продукти:
100 г сланина
1 яйце
2 ловджийски наденици
1 връзка лапад
1 връзка киселец
1 глава лук
50 г печурки
сушени боровинки
среда от хляб
сол
червен пипер
оцет
Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на ивици и я запържваме за кратко. След това добавяме и наситнения лук. Поръсваме с червен пипер. Надениците се нарязват и се добавят в тигана. Правим същото с плодовете и боровинките. Разбъркваме добре. Доливаме вода, докато покрие всичко. Оставяме да кипне. После слагаме средата от хляба, накъсана на дребно. Оставяме да се свари добре на слаб огън. Поръсваме с подправките, добавяме оцета. Застройваме с яйцето.
Омлет
Необходими продукти:
3 с.л. брашно
3 яйца
100 мл прясно мляко
сол
10 г масло
Начин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата. Към тях прибавяме брашното и бъркаме докато се получ хомогенна смес. Постепенно добавяме и прясното мляко, а после и солта. Разбиваме добре. Слагаме маслото да се разтопи в дълбок тиган. Излимаме тестото и оставяме да се запържи от едната страна. После обръщаме. Когато омлетът е напълно готов, сервираме, най-добре със салата.