Гозби под покрива на света

Гозби под покрива на света Лакомник

Високопланински вкуснотии за туристи на теория и на практика

Гозби под покрива на света
Автор:Лакомник

Има места по света, които не губят чара си никога. Такива са планините. Без значение в коя държава се намирате, няма да останете разочаровани от приказните гледки, райската белота и чистия въздух на планинските пътеки и върхове. Предлагаме ви обаче преди да поемете на поход, да опитате някои от най-вкусните гозби, които се готвят по света и често се сервират на над 1000 м. надморска височина. 

 

Боб чорба

Необходими продукти:

500 г боб

2 моркова

1 глава лук

1 чушка

1 домат 

чубрица

джоджен

червен пипер

сол

олио

Начин на приготвяне: Накисваме боба в студена вода за една нощ. На следващата сутрин сменяме водата и го слагаме да се вари. Когато отгоре се появи пяна, я махаме и добавяме 100 мл олио. След около час добавяме нарязаните зеленчуци без домата. Поръсваме с подправките и оставяме да се вари. Доматът се нарязва и се добавя в чорбата накрая.

 

Миш-маш

Необходими продукти:

3 глави лук

2 чушки

2 домата

5 яйца

3 скилидки чесън

олио

сол

захар

кашкавал

Начин на приготвяне: Запържваме лука. След това идва ред на чушките. Поръсваме с подправките. Слагаме доматите и чесъна. Когато се позапържат идва реда на яйцата. След като ги счупим в тигана, изчакваме малко и тогава ги разбъркваме добре заедно с останалите продукти. Отгоре настъргваме с кашкавала. Отново разбъркваме. След няколко минути махаме от огъня и сервираме.

 

Скалички

Необходими продукти:

250 г чаени бисквити

100 г орехи

1 пак. масло

пудра захар

3 с.л. какао

3 с.л. ром

За глазурата:

100 г натурален шоколад

1 ч.л. олио

Начин на приготвяне: Бисквитите се натрошават на ситно. Орехите се смилат и се смесват с бисквитите. Добавяме захарта. Заливаме сместа с разтопено масло. Добавяме рома. Разбъркайте много добре. След това оформете с ръце скаличките. Направете глазурата като започнете от шоколада. Той се топи на водна баня. С него се полива внимателно всяка скаличка. След като шоколадът започне да се стяга, можете да поръсите с украса по желание. Кокосовите стърготини обаче най-успешно имитират сняг.

 

Планински борш

Необходими продукти:

100 г сланина

1 яйце 

2 ловджийски наденици

1 връзка лапад

1 връзка киселец

1 глава лук

50 г печурки

сушени боровинки

среда от хляб

сол 

червен пипер

оцет

Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на ивици и я запържваме за кратко. След това добавяме и наситнения лук. Поръсваме с червен пипер. Надениците се нарязват и се добавят в тигана. Правим същото с плодовете и боровинките. Разбъркваме добре. Доливаме вода, докато покрие всичко. Оставяме да кипне. После слагаме средата от хляба, накъсана на дребно. Оставяме да се свари добре на слаб огън. Поръсваме с подправките, добавяме оцета. Застройваме с яйцето.

 

Омлет

Необходими продукти:

3 с.л. брашно

3 яйца

100 мл прясно мляко

сол

10 г масло

Начин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата. Към тях прибавяме брашното и бъркаме докато се получ хомогенна смес. Постепенно добавяме и прясното мляко, а после и солта. Разбиваме добре. Слагаме маслото да се разтопи в дълбок тиган. Излимаме тестото и оставяме да се запържи от едната страна. После обръщаме. Когато омлетът е напълно готов, сервираме, най-добре със салата. 

Още по темата
Още по темата
Планински гозби
Зимата е тук и условията за разходки в планините рязко се развалят. Ако искате обаче да си осигурите вкусно и питателно меню за дългите преходи през студените улици,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц