Вкусно и питателно меню за дълги разходки в студа
Зимата е тук и условията за разходки в планините рязко се развалят. Ако искате обаче да си осигурите вкусно и питателно меню за дългите преходи през студените улици, препоръчваме ви да хапнете някои изпитани ястия. Дават сили, а и се невероятно вкусни. Както знаете, когато температурите са ниски, тялото ни харчи повече енергия, за да задържи топлината ни. Така че не се притеснявайте за калориите, те се горят по-лесно през зимата. Не сме пропуснали, разбира се, и любимите на всички скалички.
Балкански борш
Необходими продукти:
100 г сланина
1 яйце
2 ловджийски наденици
1 вр. Лапад
1 вр. Киселец
1 глава лук
1 шепа гъби
1 с. Л. Боровинки
2 филии хляб
сол
червен пипер
оцет
Начин на приготвяне: Нарязваме сланината на дребни парчета и я запържваме. Обелваме и нарязваме на ситно лука. Запържваме ги заедно, поръсваме с червения пипер. Нарязваме останалите съставки на едро. Постепенно наливаме вода. Когато тя кипне, добавяме филийките, без кората. Оставяме да се вари на бавен огън. Поръсваме със сол и оцет. Застройваме с яйце.
Върховен омлет
Необходими продукти:
3 глави лук
2 чушки
2 домата
5 яйца
3 скилидки чесън
олио
сол
захар
кашкавал
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на едро. Запържваме го в сгорещеното олио. Нарязваме на дребно чушките. Поръсваме ги със сол и малко захар. Наситняваме и доматите, запържваме ги. Нарязваме и чесъна. Разбъркваме добре. След няколко минути идва ред на яйцата. Разбъркваме след като всичките са в тигана. Отгоре настъргваме малко кашкавал. Разбъркваме отново за кратко и оставяме докато той се разтопи.
Височинна смес
Необходими продукти:
4 бъбрека
1 глави лук
1 скилидка чесън
1 морков
брашно
говежди бульон
50 мл червено вино
магданоз
целина
мащерка
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Бъбречетата се измиват много добре. Разполовяват се и отново се изплакват. Премахват се ципите и съединителната тъкан от вътре. След това се оставят да киснат поне за час в студена вода. Добре е да я смените няколко пъти. Докато те се киснат, нарежете лука на ситно и го запържете заедно с нарязаните морков и чесън. Първат се в добро сгорещеното масло. Добавяме малко брашно, което също се запържва. Наливаме бульон, както и виното. Внимателно добавяме всички останали съставки. Когато сместа заври, добавяме бъбреците. Когато омекнат, ги извадете от сместа. Наредете върху чиния за сервиране и ги залейте със соса.
Миш-маш за алпинисти
Необходими продукти:
4 яйца
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 глави лук
4 домата
2 скилидки чесън
6 с. л. олио
250 г сирене
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме за кратко. Нарязваме чушките на едро и добавяме и тях. Оставяме да се пържи за поне 3 минути. След това нарязвам на ситно и чесъна. Доматите се настъргват. Задушаваме за около 15 минути. Идва ред на сиренето – то се натрошава отгоре. Едва накрая се счупват яйцата в купичка и се объркват. Изсипват се отгоре и се бърка енергично, докато яйцата се стегнат.
Скалички
Необходими продукти:
2 опаковки бисквити
2 пакетчета масло
1 яйце
орехи
пудра захар
ванилия
коняк
За глазурата:
4 с. л. какао
1 ч. ч. пудра захар
1 пакетче масло
Начин на приготвяне: Начупваме добре бисквитите. Маслото се разбива добре с пудрата захар и ванилията. В тази смес се прибавят бисквитите, както и счуканите орехи. Добавяме коняка, както и яйцето. Месим продължително, докато сместа стане еднородна и се образува гладко тесто. Оформяме скалички. Оставяме настрана и започваме да правим глазурата. Смесваме какаото и захарта. След това ги прехвърляме в тенджерка с малко вода. Бъркаме, докато се разтопят напълно. Слагаме сместа на котлона, докато заври. Веднага след това я оттегляме от огъня. Пускаме вътре маслото, докато е още гореща. Бъркайте докато то се разтвори. Докато сместа е още топла, обливаме скаличките. Оставяме ги на студено, докато стегнат.