Гренада е онова малко прекрасно кътче в Карибско море, на което ще искате да останете завинаги. Слънце, море и разбира се, вкуснотии за разкош. Екзотичната дестинация си струва по всяко време на годината, защото ще ви даде истински букет от прееживявания.
Бананова салата
Необходими продукти:
4 банана
зелен грах
1/2 глава лук
2 чушки
майонеза
6 листа от маруля
1 сварен морков
сол
Начин на приготвяне: Бананите се обелват и се нарязват. Пускат се във вряща подсолена вода за кратко, колкото да се попарят. Отливаме водата и добавяме останалите продукти, предварително нарязани, докато плодът е още горещ. Настъргваме лука. Разбъркваме добре и сервираме върху канапе от маруля.
Рибен пай
Необходими продукти:
450 г картофи
450 г риба тон
2 ч. л. пресен магданоз
1 ч. л. смлян бял пипер
1 ч. л. морска сол
1 глава лук
1/2 чаша настъргано сирене чедър
1 чаша сметана
2 домата
1 с. л. масло
1 голямо яйце
2-3 с. л. галета
Начин на приготвяне: Картофите се сварявам и се правят на пюре. Загряваме фурната до 350 градуса. Намазваме дъното на тавичката с масло. Разпределяме равномерно половината от пюрето. Предварително сварената риба тон се накъсва и разпределя отгоре. Поръсваме с малко сок от лайм. Настъргваме чедър отгоре. Поръсваме с подправките и настъргания лук, наливаме сметаната. Идва ред на доматите, които се слагат на филийки. Затваряме с останалото картофено пюре. Настъргваме малко от чедъра и отгоре. Намазваме с разбито яйце. Поръваме с галета и слагаме да се пече за 20-ина минути. Когато стане готово, поръсваме с пресния магданоз.
Шоколадов мус
Необходими продукти:
250 г шоколад
50 г масло
9 белтъка
6 жълтъка
100 г пудра захар
Начин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Смесваме с маслото. Белтъците се правят на сняг. Когато стане здрав и еластичен, можете да добавите и жълтъците. Половината от яйчената смес се добавя към шоколада и маслото. След като го поеме, се добавя и останалата част от яйчената смес. Сипваме във форми и съхраняваме в хладилник.
Кейк с моркови и ананас
Необходими продукти:
1 ½ чаши захар
4 яйца
½ чаша кокосово мляко
3 средни моркова (настъргани)
1 чаша нарязани орехи
1 ½ чаша растително масло
2 чаши брашно
2 ½ ч.л. канела
1 чаша сок от изцеден ананас
За глазурата:
250 г крема сирене
1 чаена лъжица ванилия
кондензирано мляко
½ чаша масло
3 чаши пудра захар
Начин на приготвяне: Разбийте захарта, маслото и яйцата. В друга купа смесете брашното, кокосовото мляко, бакпулвера, солта и канелата бавно. Добавяме тази смес към първата. Идва ред на морковите, орехите и сокът от ананас. Изсипваме в намазнена тавичка. Печем в предварително загрята фурна. През това време правим глазурата. Смесваме кремасиренето, маслото и ванилията, докато се получи гладка смес. Добавете пудра захар и мляко постепенно. Нанесете върху готовия кейк.
Ястие "Гренада"
Необходими продукти:
250 г осолени месо
250 г солена риби
4 чаши нарязан спанак
2 див лук
2 стръка мащерка
чили
целина
1,5 л. кокосово мляко
сол
кнедли
Начин на приготвяне: Рибата и месото се накисват за една нощ във вода. На следващия ден се преместват в тенджера. На дъното се слагат месото и рибата, а отгоре се поръсват подправките. Идва ред на лука и целината, нарязани на ситно. Залейте с кокосовото мляко. Добавете кнедлите. Сложете капак и оставете да заври. Когато това стане, намалете степента на котлона и оставете да къкри за 45 минути. В последните мунити трябва да е останало да се задушава само на мазнина.