Ще забравите пастата и пицата
Наближава лятото, а заедно с него идва и времето за почивки и отпуски. А какво по-хубаво кътче от Рим. Градът, в който можете да видите не само историята на Италия, но и на света. Центърът на цивилизацията, който и до днес впечатлява всеки. Както знаете, част от културата на всяка страна са нейните специалитети. Този път обаче няма да говорим за паста и пица, а за останалото богатство от вкусове на Ботуша. И по-точно на столицата - Рим.
Карфиол
Необходими продукти:
1 глава карфиол
2 скилидки чесън
3 с.л. олио
4 с.л. доматено пюре
150 г кашкавал
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Карфиолът се накъсва на розички. Измива се добре и се оставя настрана. Чесънът се почиства и наситнява, заедно с магданоза. Запържват се в малко олио. Когато чесънът се позапържи добавяме малко вода и карфиолените розички. Поръсваме с подправките. Рзмиваме пюрето с вода и го добавяме в ястието и оставяме да се задуши. Сервира се поръсено с кашкавал.
Калмари
Необходими продукти:
1 кг. калмари
10 филенца аншоа
зехтин
150 мл бяло вино
4 скилидки чесън
1 люта чушка
магданоз
Начин на приготвяне: Измиваме и изчистваме добре калмарите. Нарязваме ги на дебели шайби. Пипалата им се нарязват на едри кубчета. Пресоваме чесъна и нарязваме на ситно лютата чушка. Запържваме ги в зехтин за кратко. Към тях добавяме калмарите и ги задушаваме за около 10 минути. Трябва да се бърка постоянно. Пюрираме филенцата от аншоа, като добавяме и малко зехтин. Добавяме рибената смес към калмарите и заливаме с виното. Задушаваме, докато виното се изпари. Поръсваме с подправки на вкус и заливаме ястието с литър гореща вода. Оставяме да къкри, докато калмарите станат готови. Преди сервиране всяка порция се поръсва с пресен магданоз.
Пиле I вид
Необходими продукти:
1 пиле
100 мл зехтин
50 мл рибен сос
1 връзка зелен лук
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно. Разбърква се заедно с течните подправки. С готовия сос заливаме нарязаното на порции пиле. Печем до готовност. При желание, можете да оставите пилето да престои два часа в соса, преди да го печете.
Гювеч
Необходими продукти:
500 г свинско месо
250 г моркови
500 г тиквички
250 г лук
500 г картофи
100 мл олио
дафинов лист
1 връзка магданоз
1 глава чесън
500 мл бяло вино
Начин на приготвяне: Нарязваме на кръгчета почистените лук, картофи и тиквички, както и морковите. Счукваме чесъна. Месото се нарязва на кубчета. Смесваме всичко, поръсваме с подправките и разбъркваме. Изсипваме в глинен съд. Отгоре наливаме виното, добавяме щедро и олио. Слагаме да се пече на слаба фурна за няколко часа.
Пиле II вид
Необходими продукти:
1 пиле
40 г масло
зехтин
60 г шунка
1 глава лук
бяло вино
350 г домати
2 зелени чушки
брашно
розмарин
Начин на приготвяне: Нарязваме пилето на четири равни части. Посоляваме и поръсваме с черен пипер и малко брашно. Запържва се от двете страни в смес от масло и зехтин. Вадим пилето и го оставяме настрана. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в същата мазнина. Шунката се нарязва на ивици и се добавя. Наливаме виното и добавяме порциите пиле обратно. Поръсваме с розмарин и оставяме да се вари, докато виното се изпари напълно. Попарваме и обелваме доматите и ги добавяме в ястието. Задушаваме за половин час. Чушките се нарязват на едро, запържват се в отделен съд и после се прибавят към пилето. Оставяме да се задуши до готовност.