Местната кулинария е повлияна от Филипините и Тайланд
В кухнята на Нова Зеландия можете да намерите специалитети от различни страни по света. Най-много са заимствани от кулинарните традиции на Филипините и Тайланд. Закуската обаче е типично английска - бекон, шунка и яйца. Няма да минете и без риба с пържени картофи, които се сервират традиционно и във Великобритания.
Любимото на всеки жител на островната държава е тестеното. Пайове и други брашнени изкушения се сервират по всяко време на деня. Корените на повечето от жителите на Нова Зеландия са далеч в Европа и затова чаят е на почит досущ като във Великобритания.
Националното ястие на Нова Зеландия обаче е подобно на гювеча. В него се слагат месо, картофи, зелен боб и всички останали зеленчуци, които намерите в хладилника. С други думи - гювеч. Не може да не споменем и морските дарове, които са като запазена марка на малката държава, а има и два местни деликатеса, които не можете да опитате на друго място в света, освен в този регион - месото от кенгуру и ему.
Гювеч с кенгуру
Продукти
500 г месо от кенгуру
1 глава лук
2 картофа
1 морков
1 стрък целина
1/2 ч. ч. грах
1 с. л. доматен сос
1 ч. л. къри на прах
1, 400 кг зелен фасул
олио за пържене
Приготвяне
Запържваме месото, нарязано на кубчета. Нарязваме лука на ситно и го прибавяме. След това идва ред на картофите, морковите, както и целината. Те трябва да са нарязани на кубчета. Наливаме вода, докато тя ги покрие. След като омекнат, прибавяме граха, доматения сос, кърито и солта. Оставяме яхнията да къкри, поне 40 минути. Малко преди ястието да стане готово, добавяме зеления фасул. След като заври отново, се сваля от огъня. Ако все пак не успеете да намерите месо от кенгуру, спокойно можете да използвате и телешко.
Шоколадови кексчета
Продукти
175 г пудра захар
220 г краве масло
2 яйца
6 с. л. прясно мляко
2 ванилии
230 г брашно
За глазурата:
120 г пудра захар
1 с. л. неподсладено какао
2 с. л. топла вода
30 г кокосови стърготини
Приготвяне
Смесваме захарта с размекнатото масло. Разбиваме яйцата в отделен съд. С непрекъснато бъркане към захарта и брашното добавяме яйцата, после - млякото и ванилията. Накрая идва ред и на брашното. За да се получи по-добре трябва да пресеете брашното. Разбъркваме само с лъжица, без миксер. Взимаме намазнена тава. Наливаме вътре тестото за сладкиша. Печем половин час в загрята на 170 градуса фурна. След като стане готов и изстине, се нарязва на малки парчета. Тогава идва ред и на глазурата. Тя се прави като в тенджера се поставят пудрата захар, какаото и водата. Разбъркваме докато се получи гладка смес. С нея заливаме всяко кексче. Поръсваме с кокосови стърготини.