Продължаваме нашата обиколка из Европа. Подготвили сме ви легендарни рецепти. Освен традиционните вкуснотии за двата бряга на Дунав - градовете Буда и Пеща, ви разказваме и за емблечатичните унгарски специалитети. Ястия, които не може да не опитате, ако вече сте минали границата, камо ли ако сте стигнали до Будапеща.
Медальон
Необходими продукти:
800 г говеждо месо
300 г говежди кости
200 г гъши дроб
100 г сланина
2 чушки
200 г печурки
масло
олио
червен пипер
черен пипер
сол
1 домат
150 г грах
1 глава лук
Начин на приготвяне: Запържваме лука, докато стане прозрачен. Поръсваме с червения пипер, добавяме вода и костите. Посоляваме и слагаме капака на тенджерата. Варим около 50 минути. През това време сгорещяваме олио в друг съд. Вътре слагаме сланината. Когато се запържи, идва ред на малко от буьона. Добавяме зеленчуците, но без да слагаме грах. Накъсайте гъшия дроб и го добавете. Оставяме да се запържи. Сложете граха и задушете. Месото се нарязва на филийки. Те се запържват отделно. Когато сервираме, поставяме малко от зеленчуците във всяка чиния. Върху това канапе слагаме медальоните.
Колбас
Необходими продукти:
800 г кървавица
100 г сирене
2 глави лук
200 г сланина
червен пипер
сол
олио
доматено пюре
Начин на приготвяне: Взимаме кървавицата и правим плитки нарези. Във всеки прорез слагаме по малко сирене, лук и сланина. Правим смес от олиото и червение пипер и намазваме кървавицата. Загряваме скарата. Слагаме готовия колбас и печем поне 15 минути. Малко преди да я махнем от въглищата, намазваме отново с олиото и червения пипер. Прехвърляме в чиния и заливаме с малко доматено пюре. Може и с кетчуп. Добавете гарнитура от салата.
Гулаш
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
4 скилидки чесън
1 глава лук
червен пипер
сол
300 г доматено пюре
черен пипер
4 с.л. брашно
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Лукът се нарязва на ситно, а чесънът се счуква. Смесваме с парчетата месо. Поръсваме с червение пипер и солта и размесваме добре. Тогава идва ред на доматеното пюре. Отново разбъркваме, най-добре с ръце, за да може подправките да влязат в месото. Оставяме да попие мерудиите за една нощ. След това месото се пържи в много силно сгорещена мазнина. Когато то се запържи се долива вода. Оставяме да се вари за около час и половина на по-ниска степен на котлона. Поръсваме с черен пипер и сол. По желание добавяме и лют пипер. Добавяме смес от брашно и вода за сгъстяване. Оставяме да ври още няколко минути.
Лечо с месо
Необходими продукти:
200 г домати
150 г свинска кайма
300 г чушки
мас
50 г сметана
80 г ориз
1/2 глава лук
червен пипер
сол
Начин на приготвяне: Оризът се вари в подсолена вода. Добавя се мас. Оставяме да се задуши. Лукът се запържва отново в мас. Поръсваме с подправките, добавяме малко вода и сметаната. Нарязваме зеленчуците и ги попарваме. Слагаме ги в дълбока тенджера, най-добре в йенски съд. Идва ред на ориза и на каймата. Посоляваме. Заливаме със сметанената смес. Задушаваме за 20 минути. Махаме капака и оставяме да се запече за кратко.
Добуш
Необходими продукти:
6 яйца
масло
брашно
120 г пудра захар
120 г брашно
150 г захар
За крема:
5 яйца
60 г шоколад
ванилена захар
200 г пудра захар
200 г масло
Начин на приготвяне: Започваме приготвянето на тортата. Първо разбиваме жълтъците със захарта, отделно белтъците на сняг. Постепенно и внимателно смесваме двете яйчени основи. Добавяме и брашното. От тази смес печем пет блата. Когато станат готови и ги извадим от тавата, намазваме четири от тях с крема. Последният поставяме отгоре. Заливаме обилно с току-що направен карамел. Разрязваме го леко с ножа и повдигаме всеки ляв ъгъл. Кремът за тортата се приготвя като разтопим на водна баня захарта, натрошения шоколад и добавим яйцата. Когато се получи еднородна смес, се оставя настрани да изстине. Разбъркваме от време на време. Постепенно смесваме с разбитото вече масло. Поръсваме с ванилената захар. Разбъркваме докато стане на лек крем. После с него мажем блатовете.