В Будапеща ще си оближете пръстите

В Будапеща ще си оближете пръстите Лакомник
В Будапеща ще си оближете пръстите
Автор:Лакомник

Продължаваме нашата обиколка из Европа. Подготвили сме ви легендарни рецепти. Освен традиционните вкуснотии за двата бряга на Дунав - градовете Буда и Пеща, ви разказваме и за емблечатичните унгарски специалитети. Ястия, които не може да не опитате, ако вече сте минали границата, камо ли ако сте стигнали до Будапеща.

 

Медальон

Необходими продукти:

800 г говеждо месо

300 г говежди кости

200 г гъши дроб 

100 г сланина 

2 чушки 

200 г печурки

масло

олио

червен пипер

черен пипер

сол

1 домат

150 г грах

1 глава лук

Начин на приготвяне: Запържваме лука, докато стане прозрачен. Поръсваме с червения пипер, добавяме вода и костите. Посоляваме и слагаме капака на тенджерата. Варим около 50 минути. През това време сгорещяваме олио в друг съд. Вътре слагаме сланината. Когато се  запържи, идва ред на малко от буьона. Добавяме зеленчуците, но без да слагаме грах. Накъсайте гъшия дроб и го добавете. Оставяме да се запържи. Сложете граха и задушете. Месото се нарязва на филийки. Те се запържват отделно. Когато сервираме, поставяме малко от зеленчуците във всяка чиния. Върху това канапе слагаме медальоните.

 

Колбас

Необходими продукти:

800 г кървавица

100 г сирене

2 глави лук

200 г сланина

червен пипер

сол

олио

доматено пюре

Начин на приготвяне: Взимаме кървавицата и правим плитки нарези. Във всеки прорез слагаме по малко сирене, лук и сланина. Правим смес от олиото и червение пипер и намазваме кървавицата. Загряваме скарата. Слагаме готовия колбас и печем поне 15 минути. Малко преди да я махнем от въглищата, намазваме отново с олиото и червения пипер. Прехвърляме в чиния и заливаме с малко доматено пюре. Може и с кетчуп. Добавете гарнитура от салата.

 

 

Гулаш

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

4 скилидки чесън

1 глава лук

червен пипер

сол

300 г доматено пюре

черен пипер

4 с.л. брашно

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета. Лукът се нарязва на ситно, а чесънът се счуква. Смесваме с парчетата месо. Поръсваме с червение пипер и солта и размесваме добре. Тогава идва ред на доматеното пюре. Отново разбъркваме, най-добре с ръце, за да може подправките да влязат в месото. Оставяме да попие мерудиите за една нощ. След това месото се пържи в много силно сгорещена мазнина. Когато то се запържи се долива вода. Оставяме да се вари за около час и половина на по-ниска степен на котлона. Поръсваме с черен пипер и сол. По желание добавяме и лют пипер. Добавяме смес от брашно и вода за сгъстяване. Оставяме да ври още няколко минути.

 

 

Лечо с месо

Необходими продукти:

200 г домати

150 г свинска кайма

300 г чушки

мас

50 г сметана

80 г ориз

1/2 глава лук

червен пипер

сол

Начин на приготвяне: Оризът се вари в подсолена вода. Добавя се мас. Оставяме да се задуши. Лукът се запържва отново в мас. Поръсваме с подправките, добавяме малко вода и сметаната. Нарязваме зеленчуците и ги попарваме. Слагаме ги в дълбока тенджера, най-добре в йенски съд. Идва ред на ориза и на каймата. Посоляваме. Заливаме със сметанената смес. Задушаваме за 20 минути. Махаме капака и оставяме да се запече за кратко.

 

 

Добуш

Необходими продукти:

 6 яйца

масло

брашно

120 г пудра захар

120 г брашно

150 г захар

За крема:

5 яйца

60 г шоколад

ванилена захар

200 г пудра захар

200 г масло

Начин на приготвяне: Започваме приготвянето на тортата. Първо разбиваме жълтъците със захарта, отделно белтъците на сняг. Постепенно и внимателно смесваме двете яйчени основи. Добавяме и брашното. От тази смес печем пет блата. Когато станат готови и ги извадим от тавата, намазваме четири от тях с крема. Последният поставяме отгоре. Заливаме обилно с току-що направен карамел. Разрязваме го леко с ножа и повдигаме всеки ляв ъгъл. Кремът за тортата се приготвя като разтопим на водна баня захарта, натрошения шоколад и добавим яйцата. Когато се получи еднородна смес, се оставя настрани да изстине. Разбъркваме от време на време. Постепенно смесваме с разбитото вече масло. Поръсваме с ванилената захар. Разбъркваме докато стане на лек крем. После с него мажем блатовете. 

Още по темата
Още по темата
Разходка из вкусната Европа
Седем години след включването си в Европейския съюз все още не се чувстваме като общност. Въпреки това обаче на практика живеем в една голяма държава, която се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц