Българите празнуват с баница от 1000 години

Българите празнуват с баница от 1000 години Лакомник

Вкусните кори с плънка се приготвят по земите ни още от XI век

Българите празнуват с баница от 1000 години
Автор:Лакомник

Баницата е безапелационната господарка на българската трапеза и от следващите редове ще се убедите, че тя е типично родно ястие, което съпътства живота на населението по нашите земи от векове.

 

Ранната история на това традиционно печиво, не е известна, но няма съмнение, че е твърде стара и отвежда към тъмните векове на Средновековието, когато славяните са населили Балканския полуостров. Някои разновидности като клин например, които се правят от две кори с плънка, напомнят за руски и украински пирог.

Сакралното присъствие на баницата в българската народна космогония ясно личи от една богомилска легенда за сътворението на света, известна от книгата „Разумник” (XI в.). Според нея Господ бил създал небето като връшник (глинен или метален съд за печене на хляб), а земята била плоска и гладка като току-що омесена пита. Когато решил да я захлупи с връшника, тя се оказала по-голяма и не се побирала. Тогава Господ я понатиснал от всички страни и така се появили планините, а земята се нагърчила и заприличала на баница.

Затова българската баница не е обикновено празнично ястие, а нещо много повече. Тя е една голяма идея.

Още по темата
Още по темата
Как да направите домашна баница
Сред многото български ястия, които минават за строго национални, типични и традиционни има едно, за което вписването в националния код е вън от всякакво съмнение....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц