Бамя в гърне

Много вкусно и богато на фибри ястие


Приготвяне
60 мин
Порции

4

Начин на приготвянe
Прясната бамя се измива и се почиства. Дръжките й се отрязват навътре конусообразно, за да не изтича лигавият сок и да не се разкъсат при варенето. Сварява се в подсолена вода и се отцежда. Ако бамята е сушена, се сварява със сол и оцет, докато омекне. Сварената бамя се отцежда и се поставя в глинено гърне. Прибавят се последователно почистеният и измит арпаджик, доматите, обелени и почистени от семето и нарязани на по-едри парчета, пресните гъби, почистени и нарязани също на парчета, зехтинът, виното, черният пипер, нарязаният на ситно магданоз и сол на вкус. Налива се съвсем малко вода и сместа се разбърква. Гърнето се захлупва с капак и се оставя да ври на тих огън около 1 час.
Още по темата

Накиснатият за 4-5 часа в студена вода фасул се измива, залива се със студена вода и се вари на умерен огън, докато омекне. Отцежда се и се насипва в тавичка....
Анкета

Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп