Апетитна содена питка за Никулден

Апетитна содена питка за Никулден Лакомник

Идеален вариант за домашен хляб

Апетитна содена питка за Никулден
Време за приготвяне
Приготвяне
40 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 1/2 ч.ч брашно

4 с.л олио

1/2 кофичка кисело мляко

2 щипки сол

1/2 бакпулвер

1/2 ч.л сода за хляб

семена тип ръсеница - сусам, ким и др.

1 яйце

Начин на приготвянe

Разбиваме яйцето с щипка сол, гасим содата в млякото и добавяме олиото, след което объркваме старателно. Постепенно прибавяме брашното в съда и  доомесваме. Завиваме тестото с кърпа за 5 мин. Печем на загрята фурна за 25 мин на 180 ̊, като предварително с намазнени ръце я дооформяме в тавичка, която сме също сме намазнили  и посипали с брашно. Пробождаме с вилица на няколко места, ръсим със сусама и печем. Като извадим питката я напръскваме леко с вода, още докато е гореща и я завиваме с кърпа. След 5 мин я начупваме и сервираме.

Още по темата
Още по темата
Слънчева питка с чубрица и шарена сол
В малка купичка слагаме леко затопленото краве мляко, 1 кубче мая и 1 к.л. захар. Разбъркваме до разтваряне на маята и слагаме 2-3 с.л. брашно да се получи рядка...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц