

Всяка година кулинарният експерт Ути Бъчваров разнообразява великденската си трапеза. Най-много експерименти прави с приготвянето на традиционното за празника агнешко месо.
"За мен това е част от празника, да прибавя нещо от мен в кухнята", казва Ути. Той споделя рецептата, по която ще приготви тазгодишното Великденското агънце, която е една от любимите му и е взаимствана от Югоизточна България, района на Ямбол.
Необходими продукти:
агнешко месо (джолан и врат)
300 - 400 г замразени манатарки
5 връзки пресен чесън
5 връзки пресен лук
500 г спанак
500 г лапад
2 люти чушки
Начин на приготвяне:
Агнешкото се сварява в тенджера под налягане за около 40 мин., след което се обезкостява. По желание бульонът се прецежда и се обезмаслява. В друг съд се задушават пресния лук и чесън, като към тях се прибавят гъбите, лютите чушки, сол и черен пипер. Разбърква се и се долива от агнешкия бульон. Постепенно се добавят лапада и спанака. Щом всичко това поври 7-8 минути се добавя и обезкостеното месо. По-желание ястието може да се сгъсти с 1/2 лъжичка брашно.

