Мазнината от плода е по-полезна от зехтина
Авокадото намалява чувството за глад на хората с наднормено тегло и затова въпреки че е много калорично, предпазва от затлъстяване и диабет. Учените от университета „Лома Линда” в Калифорния са изследвали ефекта на авокадото, като са го включвали в обедното меню на доброволци или като добавка, или заменейки с него други продукти.
След това са наблюдавали какво е чувството им за ситост, следили са инсулиновата им реакция и кръвната захар. Резултатите са обещаващи. Ако човек е ял авокадо, инсулинът се покачва по-малко. Намалява и чувството за глад. Изследването е представено на международен конгрес по диетология в Испания.
Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. То съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
За авокадото е известно също, че ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти.