7 причини да се влюбите в киноата

7 причини да се влюбите в киноата Лакомник
7 причини да се влюбите в киноата
Автор:Лакомник

Киноата датира от векове, като инките първи са осъзнали, че семената на тази култура са годни за консумация от човека. Според някои източници киноата била „златото на инките“, тъй като те вярвали, че приемът ѝ увеличава издръжливостта на воините. Ако вие все още се чудите защо е добре да включвате киноата към своя хранителен план, запознайте се с нейните ползи:

1. Източник на протеин

Тя е една от най-богатите на протеини храни, които могат да съществуват. Освен това е пръв приятел на вегетарианците и веганите, тъй като съдържа всички девет незаменими аминокиселини.

2. Съдържа много фибри

Дори двойно повече от по-голяма част от зърнените храни, които консумирате. Известно е, че фибрите създават чувство на ситост за по-дълго време, което помага при отслабване. Те също така влияят добре и на храносмилателната система, намаляват високото кръвно налягане и риска от диабет.

3. Източник на желязо

Желязото помага за запазване доброто състояние на нашите червени кръвни клетки и е в основата на образуването на хемоглобин. То пренася кислорода от една клетка в друга и увеличава мозъчната функция. Освен това желязото е важно и за регулиране на телесната температура и енергийния метаболизъм.

4.Съдържа лизин

Лизинът е от съществено значение, когато става въпрос за растежа на тъканите, както и тяхното възстановяване.

5. Източник на магнезий

Магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове и по този начин за облекчаване на мигрената. Той също така контролира кръвната захар, намалявайки риска от диабет тип 2. Някои от другите ползи на магнезия са регулиране температурата на тялото, детоксикация, производство на енергия, както и формирането на здрави кости и зъби.

6. Има високо съдържание на рибофлавин (витамин B2)

Рибофлавинът е жизненоважен витамин за човека, който подобрява енергийния метаболизъм и е от основно значение за правилното функциониране на организма.

7. Източник на манган

Манганът е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, вследствие на свободните радикали.

Още по темата
Още по темата
Киноа с ябълки и стафиди
Смесете киноата, водата, канелата и ванилията. Оставете да кипне, намалете огъня и гответе под капак за 15 минути. Смесете готовата каша с ябълковото пюре, почистените...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц