5 нови идеи за баклавата

5 нови идеи за баклавата Лакомник

Пригответе още по-вкусен празничен десерт за Нова година

5 нови идеи за баклавата
Автор:Лакомник

Баклавата е едно от традиционните ястия за празничната трапеза на Нова година наред с баницата с късмети. Вярва се, че е хубаво да хапнете нещо много сладко, за да ви тръгне сладко годината, затова не пропускайте да приготвите този вкусен десерт, а ние ви предлагаме няколко интересни идеи как да го направите. Да ви е сладко!

 

Лесна баклава

 

Продукти

1 пакет кори за баница

1 пакет масло от 125 г

около 1 и половина чаша орехови ядки

1 пакетче ванилия

3 чаени чаши захар

2 чаени чаши вода

Приготвяне

Корите от 1 пакет разделете на две. Поръсете едната половина кори отгоре с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри 2-3 см) хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути – до зарозовяване.

След като изстинат в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по желание гарнирано със сметана или сладолед.

 

Баклава с крем и орехи

 

Продукти

1 пакет кори за баница

малко олио за намазване

1 к. ч. смлени орехи

4 яйца

7 с.л. брашно

Кората на 1 мандарина, настъргана

За крема:

500 г прясно мляко

100 г краве масло

1/2 ч. ч. захар

За сиропа:

2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

25 г масло

Приготвяне

Продуктите за крема слагате на котлона до завиране. 4 яйца, 7 с. л. брашно разбъркани с малко мляко до хомогенна смес и изсипвате към врящото мляко до сгъстяване на крема и добавяте настъргана кора на 1 мандарина или лимон. Сваляте от огъня, след поизстиването на крема започвате да редите корите, може в правоъгълна тава наложени или навити на руло. Навиват се по 3 кори като между всяка се поръсва с малко олио и върху третата мажете обилно с крем, ако е наложена кремът се слага на 3 части.

Печете във фурна на 200 градуса до получаване на препечена коричка като за баклава около 30 мин .

През това време си приготвяте сиропа, като смесвате добре всички продукти за него.

Опечената баклава заливате докато е още топла с поизстиналия сироп и поръсвате със смлените орехи. Получава се невероятно вкусно изкушение.

 

Ориенталска баклава

 

Продукти

За сиропа:

350 г пудра захар

1 с. л. портокалов сок

350 мл вода

2 с. л. вода от портокалов цвят

За баклавата:

2 големи портокала

семената на една шушулка ванилия

1 с. л. конфитюр от портокали

400 г пакет точени кори

150 г масло, разтопено

100 г шамфъстък, едро нарязан

50 мл маскарпоне

Приготвяне

За сиропа поставете захарта, портокаловия сок и водата в тенджера и оставете леко да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 10–12 минути, докато сиропът стане гъст и лъскав. Добавете водата от портокалов цвят и оставете да се охлади.

Кипнете вода в голяма тенджера и добавете всички портокали. Оставете на слаб огън 45–50 минути, докато плодовете омекнат, като гледате портокалите непрекъснато да са покрити с вода. Извадете с решетъчна лъжица и оставете да изстине. Срежете портокалите и извадете семките, след това прехвърлете всичко (включително кората) в кухненски робот и смелете на гладко пюре. Поставете портокаловата сърцевина в муселинова торбичка или кърпа и изстискайте колкото можете повече от течността. Изхвърлете я и сипете портокаловата сърцевина в купа. Добавете семената ванилия и портокаловия конфитюр, разбъркайте добре. Загрейте фурната до 180°C (с вентилатор).

Изрежете точените кори, за да се поберат в тавата, която ще използвате. Дръжте корите покрити с влажна кърпа, когато не ги използвате. Намажете тавата с малко масло и започнете да разстилате точените кори една по една, като намазвате с масло всеки слой. Не притискайте надолу, докато застилате с корите – трябва да се полагат свободно. След като сте напластили първата половина от точените кори, равномерно разстелете с лъжица пюрето от портокал и ванилия. След това продължете да покривате с останалата част от точените кори, както и преди, още 8–10 листа, като всеки път намазвате с масло. Нарежете неопечената баклава на квадратчета или ромбчета и поставете във фурната за 30 минути. Намалете температурата до 150°C и оставете още 15–20 минути, докато стане златиста и бухне. Извадете от фурната и докато е още гореща, бавно залейте с охладения сироп, като се уверите, че се просмуква във всяка цепнатинка. Поръсете с шамфъстък. Оставете да се охлади напълно и поднесете с топка маскарпоне.

 

Канелена баклава

 

Продукти

500 г тънки точени кори

400-500 г смлени орехи

250 г захар

1 пакетче ванилия

1 пакетче канела

олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата

За сиропа:

400 г захар

120 мл вода

1 пакетче ванилия

1 лимон

Приготвяне

Намазнете форма за сладкиши и поставете в нея 2-3 точени кори, напръскайте ги с олио. Смесете орехите, канелата и ванилия. Разстелете малко от сместа върху корите, след това сложете още 2-3 кори, напръскани с олио, а после поръсете с орехи. Продължете, докато свършат корите и орехите и завършете с кора. Преди печенето нарежете баклавата в тавата на квадратчета.

Печете в предварително силно загрята (до 200°) фурна до силно зарозовяло.

Междувременно пригответе сироп, като залеете захарта с вода. Добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.

Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои 1-2 дена, докато напълно изсъхне.

 

Икономична баклава

 

Продукти

1 пакет готови кори за баница

4 яйца

1 ч. чаша брашно

1 ч. чаша захар

1 бакпулвер

1 чаша средно смлени орехи

1 пакетче масло или същото количество олио

по желание – какао

За сиропа:

2 чаши захар на 4 чаши вода

1 пакетче ванилия

Приготвяне

Разбивате хубаво захарта с четирите яйца, прибавяте брашното с бакпулвера и отново разбърквате хубаво. Добавяте орехите и какаото и разбърквате до хомогенна смес. Намазвате по възможност правоъгълна тава с олио и нареждате половината кори като слагате между тях по малко разтопено масло или горещо олио. След това изсипвате получената по-горе смес върху корите и я разстилате равномерно. Отгоре по същия начин нареждате останалите кори. Така получената сурова все още баклава нарязвате на парчета с желаната големина. Желателно е с остър нож. След като я нарежете поливате нарязаните краища на парчетата и самите парчета с горещо масло или олио.

Пече се в предварително загрята фурна около 20 минути. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. След това се полива с горещия сироп.

Още по темата
Още по темата
9 рецепти за бонбони за празниците
Коледните празници започват само след седмица, затова започваме да ви предлагаме интересни и вкусни предложения за менюто в най-светлите дни от годината. Днес ще ви...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц