Ябълков кекс със карамел

Ябълков кекс със карамел Лакомник
Ябълков кекс със карамел
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

225 г разтопено масло

400 г захар

4 разбити яйца

225 г брашно

1 ч. л. бакпулвер

4 ябълки

сок от 1 лимон

сметана или сладолед за сервиране

Начин на приготвянe

Загрейте фурната до 180 градуса. За тестото: Разбъркайте разтопеното масло с 225 г от захарта, докато получите светъл крем. Добавете малко от разбитите яйца и разбъркайте до еднородна смес и прибавете брашното смесено с бакпулвера. Оставете тестото да престои.

Почистете ябълките от кората и сърцевината, нарежете плода на дебели кръгове и ги потопете в лимоновия сок.

Загрейте маслото с оставащата захар в тиган докато сместа получи карамелен цвят. Налейте получената смес във форма за печене с диаметър 25 см. Върху карамела поставете един слой от нарязаните кръгове ябълки. С лъжица прибавете отгоре тестото и заравнете.

Печете кекса около 45 минути, докато придобие червеникав цвят и се надигне. След като е готов го оставете във формата за печене за около 5 минути, след което го обърнете върху чиния или табла. Сервира се топъл, като отстрани се гарнира със сметана.

Още по темата
Още по темата
Портокалов кекс с карамел
Фурната се загрява на 170 С. Маслото се разбива със захарта на пяна. Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре сместа. Добавят се есенцията и...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц