

Цонко Цонев е доказан виртуоз в кухнята. Градоначалникът, който направи Каварна рок-столица умее да приготвя перфектно и речна риба. Пълненият шаран е една от специалните му рецепти, с които Цонев разнообразява менюто си от морски ястия.
Необходими продукти:
3-килограмов шаран
1 глава чесън
150 г гъби
2 моркова
1/2 глава лук
1 лимон
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
4-5 кисели краставички
2 с.л. зехтин
200 г доматен сос
1/3 ч.ч. червено вино
Начин на приготвяне:
Рибата се почиства добре. Лукът, чесънът, гъбите, морковите и краставичките се нарязват на ситно и се смесват. Лимонът се разполовява и едната му част се реже на кубчета. Плънката от зеленчуци и лимоновите кубчета се задушава за десетина минути в сгорещения зехтин. Когато омекне се прибавят половината от солта, чубрицата и пипера, и плънката се залива с част от доматения сос. С всичко се пълни почистеният шаран и рибата се зашива. Поставя се в дълбока тава и около шарана се заливат вода, доматен сок, червеното вино и останалата част от подправките. Втората половинка на лимона се реже на кръгчета и се реди върху рибата. Шаранът се пече на силна фурна за около половин час.

