Ако сте зажаднели за хубави балкански специалитети, можете да отидете до една от най-малките и най-красиви страни на полуострова – Черна гора. Но там ще усетите домашния уют и ще си почините от големите урбанизирани градове на Европа. Ще си хапнете на корем мръвки, приготвени по вековни рецепти. Ако пък сте решили да спазвате постите, отдайте се на рибен гулаш и царевичен хляб. Определено тестеното изкушение е едно от най-вкусните на Балканите. Те го наричат проя.
Супа
Необходими продукти:
2 глави лук
2 с. л. зехтин
Червен пипер
1 кокошка
2 червени чушки
1 домат
200 г карфиол
1 кг. картофи
Начин на приготвяне:
Запържваме лука. Отгоре поръсваме с червения пипер. Нарязваме кокошката на порции и я добавяме, доливаме вода и оставяме да къкри за 10 минути. Нарязваме на ситно чушките, доматите и карфиола. Отново оставяме да поври за 10 минути. Едва тогава добавяме и картофите и оставяме да се готви още 25 минути.
Гъбена фантазия
Необходими продукти:
300 г печурки
1 стрък праз
3 с. л. масло
3 с. л. брашно
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 1/2 ч. ч. вода
копър
черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме добре гъбите и ги нарязваме на тънки ивички. Наситняваме праза. Пържим ги в сгорещено олио. Разтопяваме маслото. На дъното на дълбока тенджера прехвърляме праза и гъбите. Изливаме отгоре маслото и разбъркваме добре. Поръсваме със сол. Задушаваме, но често разбъркваме. Пресяваме брашното. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, го добавяме към задушените зеленчуци. Затопляме леко водата и прясното мляко и добавяме и тях. Оставяме да ври поне 20 минути на тих огън. Преди да сервирате, поръсете супата със ситно нарязан пресен копър.
Телешко
Необходими продукти:
1 кг телешко
100 г моркови
100 г лук
магданоз
1 дафинов лист
сол
3 яйца
200 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на порции. Сваряваме го заедно с морковите и лука. Добавяме и сол на вкус. Прецеждаме бульона. Сварените продукти подреждаме тава, намазана с масло. Печем за не повече от 10 минути. През това време правим заливка от яйцата и млякото. Малко преди месото да стане готово, го заливаме. Печем още пет минути, докато тя се зачерви.
Проя
Необходими продукти:
500 г царевичен грис
2 ч. ч. брашно
5 яйца
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
4 ч. ч. газирана вода
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. сол
краве масло
Начин на приготвяне:
Смесваме сухите продукти – гриса, брашното и бакпулвера, заедно с яйцата. Добавяме газираната вода. Оставяме така за 10 минути. През това време правим нова смес – от киселото мляко и сметаната. Поръсваме я със солта. Постепенно я добавяме към брашнената. Сипваме в намазнена форма. Печем на 200 градуса за около 1 час. Поднася се изстинал.
Рибен гулаш
Необходими продукти:
1 кг различни видове риба
2 глави лук
2 скилидки чесън
доматени пюре
червен пипер
лимонов скок
сол
олио
Начин на приготвяне:
Обезкостяваме рибата и я нарязваме. Поръсваме отгоре с малко лимонов сок. Подправяме с червения пипер и солта. Добавяме и зелени подправки по избор. След това в дълбок тиган слагаме лука, смукания предварително чесън, поръсваме с малко червен пипер и добавяме и малко от лимонената кора. Всичко се запържва. Прибавя се доматеното пюре. След това идва ред на рибата и задушаваме всичко на тих огън. Сервираме с още пресни подправки на вкус и според рибите.
Плескавица
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
300 г агнешка кайма
2 яйца
4 скилидки чесън
70 мл прясно мляко
2 с. л. масло
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Чукваме яйцата и ги омесваме добре с каймата. Наситняваме чесъна и прибавяме и него. Доливаме маслото и млякото. След като размесим добре, оформяме типичните големи кюфтета. Овалваме ги в галета и тогава пържим. Сервират се с люти подправки.