Белгийската кухня е повлияна в значителна степен от френската, но носи и някои вкусове от холандската и немската, за това радва гостите на страна с голямо разнообразие от вкусове. Ястията се отличават с относително големи порции и отлично качество. Сред кулинарите е разпространено е мнението, че белгийската кухня се отличава с немски размер на порциите и френски финес.
Популярни са всякакви видове дивеч и дивечови птици, месо и пастети. Изключително предпочитани са също и рибата и рибните продукти, като неоспорим фаворит са мидите, които биват приготвяни по най-разнообразни начини. Пържените картофи се считат за белгийско откритие и са национална кулинарна гордост.
Закуската обикновено се състои от хляб, масло, конфитюр, сирена, пастети, варени яйца и чай или кафе. Обядът се счита за основното хранене за деня, а вечерята е по-лека. Представяме няколко вкусни традиционни примера за тази изтънчена кухня на Белгия.
Салата „Лиеж”
Време за приготвяне – 20 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
450 г зелен боб
4 картофа
150 г пушен бекон
30 г масло
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. ситно нарязан зелен лук
2 с.л. червен винен оцет
Приготвяне
Картофите се обелват и сваряват. Зеленият боб се слага в съд със студена вода, добавя се сол и се слага да заври. След като заври се намалява и оставя на слаб огън около 8 мин. Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в маслото до златистокафяво. Към него се добавя оцетът и се оставя да ври докато намали обема си наполовина.
Зеленият боб се слага в салатна купа. По края на купата се подреждат нарязаните на резени картофи. Поръсва се с магданоза и зеления лук и се залива със соса от бекон и оцет. Сервира се топла.
Студени яйца с праз
Време за приготвяне – 25 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
1 кг праз
2 яйца
сок от един лимон
2 с.л. зехтин
1 с.л. майонеза
1 ч.л. дижонска горчица
няколко каперси
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Празът се нарязва на ситно и са задушава на слаб огън в зехтина докато омекне.
Яйцата се сваряват твърдо. Празът се разстила в плоска чиния и се подправя с лимонов сок, сол и пипер. Яйцата се обелват и задно с майонезата и горчицата се намачкват с вилица. Добавят се каперсите, разбърква се добре и сместа се разстила равномерно върху праза. Оставя се в хладилник 2 ч. Сервира се като студено предястие.
Аспержи по фламандски
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 г аспержи
2 яйца (твърдо сварени)
125 г масло
4 с.л зелен лук (ситно нарязан)
4 с.л. магданоз (ситно нарязан)
черен пипер
сол
Приготвяне
Аспержите се измиват добре и твърдият долен край се отрязва и изхвърля. Сваряват се в подсолена вода около 15 мин. и се изваждат да се отцедят, като се запазват топли.
Яйцата се разрязват, жълтъкът се отделя от белтъка и всяко поотделно се натрошава на ситно. Маслото се разтопява в тиган и се подправя със сол и пипер. Аспержите се подреждат в плоска чиния, заливат се с разтопеното масло и се аранжират по края с яйцата. Отгоре се поръсват със ситно нарязаният лук и магданоз.
Сервира се топло, като предястие.
Белгийска лучена супа
Време за приготвяне – 35 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
3 гл. едър лук
100 г масло
1/2 ч.ч. настъргано сирене грюер
1 л пилешки бульон
4 дебели филии от франзела
500 мл бира
1/4 ч.л. чер пипер
1 ч.л. сол
Приготвяне
Лукът се нарязва на жулиени. Слага се в голям, дълбок тиган и се задушава в малко масло, докато омекне. Добавя се бульонът, бирата, солта и пиперът. Покрива се и се оставя да ври на слаб огън 30 мин. Филиите хляб се поръсват с настърганото сирене и се запичат. Супата се сервира гореща, като във всяка купичка се пуска да плува по една филия.
Гентска водна яхния
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 г речна или езерна риба
80 г масло
500 мл рибен бульон
1 стрък праз
2 моркова
2 картофа
250 мл сметана
3 дафинови листа
черен пипер на зърна
1 яйчен жълтък
сол на вкус
Приготвяне
Праз лукът и морковите се нарязват на жулиени. Картофите се обелват и се нарязват на 2 см. кубчета. Маслото се нагрява в тиган и зеленчуците, заедно с дафиновите листа и черният пипер се сотират 5-7 мин., добавя се бульонът и се изчаква да заври. Добавя се рибата и се оставя да къкри около 10 мин. След това рибата се изважда и се нарязва на едри парчета. Към яйчния жълтък се добавя 30 мл бульон, като се бърка. Добавя се и сметаната, след което заедно се добавят в тенджерата. Поддържа се температура на границата на завирането, добавя се отново рибата и останалите подправки. Сервира се в купички.
Миди по белгийски с пържени картофи
Време за приготвяне – 40 минути
Порции – 4-6 бр.
Продукти
2 кг черни миди с черупки
200 мл бяло, сухо вино
2 скилидки чесън (счукани, или пресовани)
100 г масло
5 с.л. ситно нарязан магданоз
черен пипер
сол
майонеза
1 лимон
800 г картофи
олио за пържене
Приготвяне
Мидите се измиват и се почистват добре, като отворени, или счупени миди се изхвърлят. Виното се изсипва в дълбок тиган, или тенджера, добавят се мидите и се слага да заври. След това се намалява и се оставя да ври на слаб огън за 2 – 3 мин. докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли. Виното се прецежда, връща се в тигана, оставя се да заври на слаб огън и се добавя маслото, като се бърка докато се разтвори. Добавят се и мидите и се оставят за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно.
Картофите се обелват и се нарязват на пръчки с дължина 8 см. И дебелина 0.5 – 1 см. Поставят се в съд със студена вода за 1 час, след което се изваждат и поставят на домакинска хартия, за да се изцедят.
Загрява се олио във фритюрник, или дълбок тиган за пържене до 180°С. Картофите се слагат да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., изваждат се, когато започнат да добиват леко златист цвят и се оставят на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Изваждат се и се слагат отново да се отцедят, след което се поръсват със сол.
Мидите заедно с течността, в която са се готвили се разпределят в 4 дълбоки чинии, поръсват се с останалият магданоз и във всяка чиния се слага по една четвъртинка лимон. Сервират се със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок.
Чипсът се сервира в отделна чиния с малка купичка майонеза.
Задушено по фламандски
Време за приготвяне – 2 часа
Порции – 6 бр.
Продукти
250 г говеждо
250 г агнешко
1 свински джолан
1 свинско ухо
1 свинска опашка
3 моркова
1 стрък целина
1 стрък праз
2 глави лук
2 глави ряпа
20 бр. брюкселско зеле
1/2 зелка
8 картофа
черен пипер
сол
1 вр. магданоз
4 дафинови листа
масло
Приготвяне
Нарязват се средно ситно целината, празът, лукът, морковите и ряпата. Зелето се нарязва на тънки резени, а картофите на големи парчета. Лукът се запържва в малко масло в голям дълбок тиган. Добавя се месото и се долива вода, така че да го покрие. Овкусява се със сол и чер пипер, добавят се магданозът и дафиновите листа и се слага да заври. Оставя се да ври около 30 мин., като се отпенва ако е необходимо. Добавят се и останалите зеленчуци без картофите и се оставя да ври на бавен огън около 90 мин. След това се добавят картофите и се оставя още 45 мин. Ако е необходимо се овкусява допълнително. Сервира се горещо в дълбоки купи.
Белгийски канелени курабийки
Време за приготвяне – 25 минути
Порции – 30 бр.
Продукти
200 г масло
450 г кафява захар
100 мл вода
1 яйце
2 с.л. мед
750 г самонабухващо брашно (или брашно и пакетче бакпулвер)
1 щипка сол
2 с.л. канела
30 обелени бадеми
мляко или яйце за намазване
Приготвяне
Маслото и захарта се смесват и разбъркват добре. Добавят се водата, яйцето и медът. Брашното се смесва със солта и канелата и се пресява. След това се добавя към маслената смес. Меси се до получаване на хомогенно тесто. След това се оставя да втасва около 5 часа. Когато е втасало, тестото се разделя на 30 части, които се правят на топки и се сплескват до дебелина около 1.5 см. Слагат се в тава, върху хартия за печене и се поставя по един бадем върху всяка курабийка. Намазват се отгоре с разбито яйце, или мляко и се пекат в предварително нагрята фурна на 170°С около 15 мин.