
Приготвяте си този вкусен селски хляб




Млякото се затопля за кратко в микровълнова, изсипва се маята и захарта и се оставя настрана докато се активизира маята. Към пресятото брашното се добавят щипка сол и по една чаена лъжичка мак и сусам. Направете кладенче, в което изсипете активизиралата се мая и олиото. Разбърква се с лъжица, след което се доомесва на ръка - подгответе си още малко брашно за доомесване, както и мазнина - ако брашното е в повече, добавете малко олио. Текстурата трябва да е мека и пухкава. Не прекалявайте с брашното, за да може да втаса. Покрийте с хавлия и оставете на топло за 45 минути. След като е удвоил обема си, извадете и прехвърлете на плота - доомесете с малко брашно, като тестото трябва да е еко, пухкаво и нелепнещо. Намазнете кръгла или продълговата тава, прехвърлете хляба и с ръка хубаво го намажете с олио. Поръсете със сол, мак и сусам и го оставете да втаса още веднъж. Когато отново си е увеличило обема го мушнете в предаварително загрята на 180С фурна за около 30-40 минути като проверявате с клечка за зъби дали е готов.

