Хилядолетната японска кухня

Хилядолетната японска кухня Лакомник

Ориз и риба на масата на шогуните

Хилядолетната японска кухня
Автор:Лакомник

Японската кухна започва да се развива още от десетото хилядолетие пр. Хр. През цялата си история тя се е запазила като една от най-здравословните в света. Основното в менюто на хората на азиатския остров е рибата. Приготвят я във всевъзможни форми, а често се поднася и напълно сурова. В този регион на света се среща и един от най-отровните водни обитатели – рибата „фугу”. Само най-опитните майстори могат да изчистят напълно отровните й черен дроб и хайвер. Японците от векове могат и да консервират месо. Държали са го в дълбоки три метра ями с много сол.

Предлагаме ви да опитате от екзотиката на кухнята на далечна Япония.

 

Тортички

Необходими продукти:

30 г масло

40 г брашно

3 яйца

40 мл кондезирано мляко

1 к.л. ванилия екстрат

50 г захар

Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на слаб огън. Дърпаме го и го оставяме малко да изстине и добавяме брашното, което сме пресяли. От получената смес разбираве гъста каша. Разбъркваме леко жълтъците и ги добавяме в млякото. Отново разбъркваме и прибавяме при маслото. Отделно разбираве белтъците на сняг. Една трета от тях добавяме към жълтъците. Тук объркваме много леко с лъжица или шпатула. Така постепенно добавяме и останалите белтъци. Разделяме във форми. Печем на водна баня при 170 градуса за 8 минути. После допичаме още 20 минути при 150 градуса. Когато ги измадим от фурнта, трябва да ги поставим обърнем върху решетка.

 

 

Шабу-шабу

Необходими продукти:

300 г пилешко месо

300 г телешко или свинско месо

1/4 зелка

3 моркови

2 тиквички

2 чушки

250 г гъби

лук

сварени спагети

зеленчуков бульон

100 мл соев сос

100 мл бяло вино

Начин на приготвяне: Нарязваме месото и зеленчуците на парчета. Пускаме първо месото във вряща вода, след това добавяме и зеленчуците. Във водата трябва да има едно кубче бульон. Когато всичко е сварено, добавяме и готовите спагети. Разбърква се и оставя да поври още минута. Слагаме соевият сос и виното да кипнат и така си правим сос, с който заливаме готовото ястие.

 

 

Пиле Терияки

Необходими продукти:

4 пилешки гърди, без кости и кожа

300 мл сос Терияки или соев сос

4 с.л. кафява захар или мед

5-6 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Пресоваме чесъна. Смесваме го със соса и захарта. Бъркаме, докато захарта се стопи. Нарязваме месото на тънки ивици. Заливаме го с така приготвената марината и оставяме да престои поне една нощ. Нанизваме парчетата месо на шиш, на зиг-заг. Печем на грил.

 

 

Салата с ананас

Необходими продукти:

 300 г консервиран ананас

2 портокала

малко пресен джинджифил

1 зелена салата

2-3 с.л. сметана

лимонов сок

щипка сол

1 ч.л. захар

3 домати

листа зелена салата или маруля

Начин на приготвяне: Нарязваме ананаса и доматите, както и портокала. Добавяме джинджифила и смесваме  със захарта, солта и сока от лимона. Така ги оставяме да престоят в хладилник. При сервирането изсипваме зеленчуковата смес върху листа зелена салата. Поливаме със сметана, смесена с лимонов сок.

 

 

Суши нори

Необходими продукти:

Пресни краставици

1 с.л. захар

2 с.л. оризов оцет

1 ч.л. сол

1 и 1/4 ч.ч. студена вода

1 ч.ч. ориз за суши (дребен)

6 листа водорасли нори

4 яйца за омлет

2 с.л. майонеза

Начин на приготвяне: В една тенджера наливаме вода, добавяме оцета, захарта и ориза, който предварително сме измили много добре. Оставяме да ври 1 минута на силен огън. Захлупваме с капака и оставяме на слаб огън за още 15 минути. Прави се омлет. За да започнем да правим сушите и двете неща трялбва да са изстинали. Нареждаме листата от водорасли върху бамбукова рогозка. Разпределяме отгоре ориза и поставяме части от омлета, краставицка и малко майонеза. Навиваме и режем. На мястото на омлета може да се постави както сьомга, така и всякаква друга риба и изобщо друго месо. 

Още по темата
Още по темата
Опитайте от екзотиката на далечна Япония
Японската кухна започва да се развива още от десетото хилядолетие пр. Хр. През цялата си история тя се е запазила като една от най-здравословните в света. Основното в...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц