Хапнете вкусно по финландски

Хапнете вкусно по финландски Лакомник
Хапнете вкусно по финландски
Автор:Лакомник

Когато става дума за криза, обикновено тя се случва в южните държави. За по-стабилни се смятат северните. Днес ви представяме една от тях – Финландия. Китната страна е известна със стотиците си рецепти за риба. Опитайте някои от тях сега, през нашенското лято. Можете да комбинирате с лесни питки.

 

Ориз

Необходими продукти:

1 кг картофи

250 г моркови

200 г ориз

150 г пушени гърди

50 г лук

Начин на приготвяне: Нарязваме пушените гърди и ги запържваме с лука и ориза. Отгоре поръсваме с магданоза, черния пипер и солта. Добавяме настърганите моркови, както и картофите на кубчета. Отгоре се слага и галета. Заливаме с три чаши топла вода. Покриваме тавата с алуминиево фолио. Печем при 200 градуса за около 30 минути.

 

Телешко

Необходими продукти:

400 г телешко филе

300 г телешки кости

1 глава лук

1 морков

6 скилидки чесън

бахар

майоран

2 дафинови листа

100 г бяла ряпа

магданоз

За кнедлите:

800 г картофи

брашно

1 яйце

Начин на приготвяне: Нарязваме на едно моркова, лука и ряпата. В дълбока тава подреждаме кокалите. Около тях разпределяме нарязаните зеленчуци. Добавяме и скилидките чесън, без да ги белим. Отгоре поливаме с олио. Оставяме да се пече за половин час при 250 градуса. През това време месото се слага да се вари в много вода. Щом кипне, добавяме печените кости. Прехвърляме и зеленчуците. Добавяме дафиновите листа. Поръсваме с бахар, сол и майорана. Оставяме час и половина да къкри.  През това време обелваме и нарязваме картофите. Добавяме и тях. Когато се сварят, ги вадим от тенждерата. Махаме костите и зеленчуците. Месото се оставя настрана, а бульонът се прецежда. Връщаме го обратно в тенджерата           , заедно с месото, нарязано на дребно. Картофите се намачкват добре и към тях се добавя яйце и сол. Добавяме около 80 г брашно и разбъркваме добре. От тях оформяме кнедли. Пускаме ги в тенджерата с месото и бульона. Оставяме сместа отново да ври. Когато кнедлите изплуват, значи са готови. Разпределяме в чинии за сервиране и поръсваме всяка порция с магданоз. 

 

Кифлички

Необходими продукти:

1 с.л. мая

1 с.л. захар

100 мл кондензирано мляко

1 яйце

250 г брашно

50 г брашно

3/4 ч.л. сол

2 ч.л. кардамон

2 с.л. масло

За намазване:

1 яйце

2 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне: Смесваме 60 мл. топла вода, маята и захарта. Разбиваме с миксер. Оставяме настрана за 10 минути. Към тази смес добавяме млякото, разбитото яйце и останалите съставки. От тях правим тесто. Оставяме го да „почине” час и половина. През това време трябва два пъти да се увеличи обема си.  Правим го на голяма питка и го разделяме на осем парчета. От тях правил рула. Всяка да е дълго най-много 20 см. Слепваме двата края на всяко едно, за да се получи нещо като геврече. Подреждаме ги върху хартия за печене. Отново ги оставяме, за да удвоят обема си за втори път. Загряваме предварително фурната на180 градуса. Поливаме ги с разбитото яйце и млякото.  Печем 20 минути.

 

Лесни питки

Необходими продукти:

400 г картофи

100 г брашно

1 яйце

сол

Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги сваряваме. Когато изстинат, се настъргват. Към тях се добавя яйцето и брашно, поръсва се със сол. Разбъркваме добре и разделяме тестото на питчици. Подреждаме ги в тава с хартия за печене. Набождаме ги с вилица. Оставяме да се пекат за 10 минути на 220 градуса.

 

Рибна супа

Необходими продукти:

400 г филе сьомга

1 глава лук

4 картофа

400 мл прясно мляко

1 с. л. брашно

1/2 ч. л. черен пипер

сол

1 л вода

копър

Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Лукът пък правим на поличумесеци. Посоляваме водата и я кипваме. В нея прибавяме лука и картофите. Отново го оставяме да кипне и след това оставяме на бавен огън. Захлупваме тенджерата с капак. Варим десет минути. Измиваме и подсушаваме филето от сьомга. Нарязваме го на едри парчета. Добавяме ги при зеленчуците. Поръсваме с черен пипер. Варим супата 6 минути. Разбиваме млякото и брашното. Сипваме при супата като не спираме да бъркаме.  Отново кипваме и махаме от котлона. Наливаме в купичките за сервиране и поръсваме с копър.

Още по темата
Още по темата
Топлият вкус на студената Финландия
Финдалнската кухня е невероятна смесица от шведската и руската. Народът на тази страна основно яде риба. Не пропускат обаче и специалитети с телешко, овнешко и еленово...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц