Класическа рецепта за пухкав домашен хляб без мая
За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.
Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.
Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.
Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.
Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.
Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.