Красива, ефектна и вкусна идея за десерт, подходяща и за празници
В купичка сипете 100 мл от прясното мляко (леко затоплено) с 1 с.л. от захарта и в него разтворете маята. Оставете на топло докато шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче и в него сложете яйцата, оцета, солта, разтопеното масло и меда. Размесете с ръце като постепенно сипвате от шупналата мая, след което постепенно добавяйте и от прясното мляко като замесвате до получаване на еластична хомогенна топка тесто. Покрийте готовата тестена топка с влажна чиста кърпа и оставете на топло място за 1час докато втаса и удвои обема си. Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни,ако е необходимо при замесването добавете още брашно или мляко до получаване на меко и гладко тесто. През това време подгответе прасковите като ги отцедите, след това нарежете на полумесеци и ги оставете въху домакинска хартия да се подсушат от сока. Готовото тесто разделете на две половини, едната разточете в кръг с диаметъра на тавата в която ще печете. Поставете готовата кора на дъното в намазнената тава. Другата половина разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чаша отрежете кръгове. Готовите кръгчета започнете да редите в тавата върху тестената основа, като ги редувате с парченца праскови,които леко да се застъпват. Намажете питата с разбит жълтък и оставете отново за 30мин да втаса. Печете във фурна на 170 градуса около час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете с пудра захар.