Правилното хранене е като ваксина

Правилното хранене е като ваксина Лакомник
Правилното хранене е като ваксина
Автор:Лакомник

В сезона на гриповете все по-често ни се налага да повишаваме имунитета си. Заради лошата храна и мръсния въздух, това понякога се оказва мисия невъзможна. Трябва да си обърнем внимание обаче, защото правилното хранене може да ни отърве от болестите не по-лошо от ваксина. Ако сте болен или се грижите за някого, е добре да следвате съветите на лекарите, за да подобрите или запазите здравето си. Както знаете, при гриповете не помагат антибиотици. Тялото трябва само да се справи с вирусите.

На първо място е важно да не пропускате хранителна група във всекидневното си меню. Задължителна част от него са зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Никога не забравяйте месото или бобовите храни. Всеки ден пийте прясно мляко или яжте сирене. Препоръчително е да консумирате продукти с ниска масленост. Можете да пропуснете само десерта. 

Лекарите са категорични, че особено през зимния сезон е много важно да не оставяме тялото си гладно. Въпреки това добавят, че завишеното или пониженото тегло също може да стане причина да се развиват повече инфекции в тялото ни. Затова трябва да търсим баланса. Не бива да пропускаме белтъчните храни и тези с витамини и минерали. Когато намалите тези продукти, се нарушават защитните механизми на тялото.

Когато избирате плодове или зеленчуци за трапезата си, най-добре избирайте сезонните представители. Те са най-богати на нужните витамини и минерали. При оранжерийните домати например нивата на полезните вещества са доста по-ниски от обикновените.

По традиция, у нас през зимата се ядат тежки и тлъсти меса. А не бива да ги хапваме, защото мазнините карат имунната ни система да реагира по-бавно на опасността.

Още по темата
Още по темата
Орехите церят от грип до рак
Орехите са едни от най-полезните ядки. На това ни учат от както се помним. Десетки дииеотолози се надпреварват да обясняват, че щом формата им наподобява мозък, значи...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц