Зимният компот от сушени плодове, наречен ошав, е традиционен за родната трапеза, но и невероятно здравословен десерт, категорични са лекарите.
Причините за това са, че в него има умерено количество въглехидрати, но липсват мазнини. Можете дори да го включите спокойно в диетите си. Защото сушените плодове помагат на стомаха на работи по-добре, в същото време засищат и карат тялото да разгражда мазнините.
Сушените ябълки например са пълни с вит. В и С, както и желязо, магнезий и фосфор. Не бива да забравяме и пектина, който се запазва при сушенето. Ако сте си оставили от лятото и круши, значи сте си осигурили перфектното природно средство срещу простуди и сърдечно-съдови проблеми. Освен това сушените ябълки и круши помагат на мозъка да работи по-бързо. Стягат и болните венци.
Стресът вече е част от ежедневието на всеки. Ако искате да се отърсите от него, добавете във вашия зимен компот и сливи. Те ни карат да забравим за тревогите.
Задължително сложете в тазгодишния ошав и сушени кайсии. Те драстично понижават риска от развитието на ракови заболявания и ни тонизират в зимните дни.
Опасност! Внимавайте със свинското
Червеното месо, каквото е свинското, може да бъде и опасно, предупреждават експертите дни преди празниците. Въпреки че печеното прасенце е традиционно за трапезата, то може да навреди на здравето ни. Причината е, че когато хапваме пържолки, в тялото ни се създава съединението Ел-карнитин. Прекаляването с месо води до покачването на нивата на това вещество. Според научното издание "Нейчър медисин", именно Ел-карнитинът повишава лошия холестерол в кръвта. А това лесно докарва и сърдечни проблеми.
В умерени количества обаче Ел-карнитинът участва в продукти за отслабване.