Питка

Питка Лакомник
Питка
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
12
Автор
Радостина Великова
Лакомник Необходими продукти

1 1/2 ч.ч. вода топла (хладка)

1 кубче мая
щипка сол
щипка захар
4 яйца (2 цели и двата белтъка за тестото, 2 жълтъка за намазване)
около 1 кг брашно
около 400 г сирене

 

Начин на приготвянe

В удобен съд слагаме брашното и двете яйца, и двата белтъка, щипка сол и захар, може и малко повече сол. В купичка наливаме водата и размиваме маята в нея. Прибавяме я към яйцата и брашното. Омесва се средно твърдо тесто, което разделяме на 7 топки. В средна тавичка, намазана с олио, разстиламе първата топчица, намазваме с олио, може и разтопено масло, поръсваме с натрошено сирене. След това разстиламе и поставяме отгоре следващата топка, пак мазнина и сирене и така, докато сложим и последната. Обръщаме върху масата и нарязваме на триъгълници - 12 на брой. Всеки триъгълник завиваме на кифличка и поставяме в намазана с олио тава. Оставя се да втаса около 50 минути. Намазва се с жълтъците и ако искате, поръсете със сусам.

Още по темата
Още по темата
Питка „Роза”
Брашното поставете в голям съд, като настрана се оставите 500 г от него. Направете кладенче и в него изсипете разтворената в топлото мляко мая с 1 с.л. захар и щипка...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц