Печени кюфтета с яйца на фурна

Печени кюфтета с яйца на фурна Лакомник

Малко по-различно преложение, но със сигурност много вкусно

Печени кюфтета с яйца на фурна
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 – 600 г кайма по избор

6 яйца (1 яйце за каймата)

1 1/2 кг картофи

1 кубче зеленчуков бульон

2 – 3 глави кромид лук ( 1 гл. лук за кюфтетата)

черен пипер

магданоз

масло или олио

галета, за овалване на кюфтетата

сол

целина, стрита

1 филия хляб за кюфтетата

Начин на приготвянe

Най-напред се обработва каймата, като за пържени кюфтета. Към нея прибавяме яйце, предварително накиснат и отцеден хляб, рендосания лук, подправките, магданоза, нарязан на ситно и стритата целина. Сваряваме яйцата, като ги оставяме да врят 9 минути. Обелваме ги. Обелените картофи се нарязват на по-големи филийки, по дължината на картофите. Тавата, в която ще се пече, трябва да е малко по-голяма. Слагаме топла вода около 700 – 800 мл на дъното на тавата. Разтваряме 1 кубче зеленчуков бульон, маслото и черен пипер смлян. Затопляме добре, след което слагаме нарязаните картофи, разбърквам добре, за да поемат миризмите и посоляваме. Същевременно между картофите слагаме и нарязан на парчета кромид лук. Сваляме тавата от котлона и затопляме картофите. Предварително разделената кайма на 5 еднакви топчета, в които се слага по едно варено яйце. Оформят се добре, да са леко продълговати, овалват се в галета и се подреждат в кръг между парчетата картофи. Пекат се във фурна на около 180 градуса, до готовност. Докато се пекат, няколко пъти заливаме с отделения сос кюфтетата. Става много вкусно.

Още по темата
Още по темата
Пълнени кюфтета
Коричките на хляба се отстраняват и той се накисва в прясното мляко. Раздробява се на малки парченца и се добавя към каймата, заедно с подправките и яйцето. Всичко се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц