Най-честите болести в съвремието като рак, затлъстяване и диабет са предизвикани от тях
Над осемнадесет милиона американци и вероятно почти десет пъти по толкова хора по света страдат от заболявания, свързани с непоносимост на глутен. Съгласно последни изследвания в САЩ, проблемът се крие в генетически модифицираните соя и царевица, употребявани от хората в храната. Лекарите смятат, че светът е пред прага на нова мащабна епидемия.
Човешкият организъм все по-често отказва да смила глутена – белтъчина, която се съдържа в зърнените култури, които са едни от най-древните храни за хората. Непоносимостта на глутена при консумиране на храни с негово съдържание в съвремието довежда до нарушаване процесите на храносмилане, в резултат от което получаваме един широк спектър заболявания – от генетични изменения като аутизъм до рак.
Имайки предвид, че разпространението на чувствителността към глутен през последните 20 години рязко нарасна – с около 60 на стоа, връзката между вълната заболявания с използване на генетически модифицирани организми (ГМО) е очевидна, смятат учените.
Наблюдава се увеличаването на ракови заболявания в онези райони, където има много ГМО. Също там няколко пъти нарастват случаите на затлъстяване и диабет, и точно след като там започват да се засяват модифицирани култури. Освен това се наблюдава безплодие, при това не само у хората или бозайниците, но практически у всички живи организми, пише „Гласът на Русия”. Това според учените може да доведе до разрушаване на биосферата, тъй като престават да се размножават полезни насекоми и бактерии, изчезват растения. Изследователите вече са категорични: „ГМО не е решение на световния глад, а точно обратното - бомба със закъснител, която избива биологичните организми наред с човечеството”.
Междувременно, в света няма единна оценка на опасността от ГМО. Например, в САЩ такава продукция се използва широко. Там дори няма закон за задължително маркиране на продукцията, съдържаща ГМО. В Китай се разрешава отглеждането на генетически модифицирани памук и папая, но се внася също ГМО-царевица и ГМО-ориз. В Европа от производство на ГМО са се отказали Австрия, Германия, Франция, Гърция, Полша, България, Люксембург, Унгария, но няма данни каква част от семената вече са такива и са останали от времето, когато използването им не е било забранено. Украйна пък скоро ще попълни списъка страни, където расте ГМО-соя, съответното решение вече е подписано.
Най-негативно настроените учени смятат, че по света вече на са останали естествени семена от царевица, соя и памук. А именно първите две култури са съставки на почти всички храни, тъй като се влагат под формата нишесте и добавки за подобряване на вкуса в куп продукти - от дъвките, през колбасите и полуфабрикатите до сокове и разтворими супи и бульони.
Още обаче не са проведени глобални изследвания на влиянието на ГМО върху околната среда и, по-специално, върху човека. Учените, работещи с транснационалните компании-производители на ГМО-продукция, и независимите учени, не поддържащи генната инженерия, не могат да се договорят и не доверяват на експериментите си един на друг. А тъй като от гледна точка на бизнеса отглеждането и използването на ГМО семена е в пъти по-изгодно, отколкото обикновените, лобито на този бизнес е мощно колкото това на фармацевтичните компании и изход от ситуацията в близко бъдеще не се вижда.
Карта на разпространението на ГМО храните по света към 2005 г. Зоните в оранжево са засетите с такива площи земи и страните, в които се консумират