Изненадите с кокосово мляко са безброй
Красотата на филипинските острови се допълва само от богатството на кухнята им. В повечето ястия ще откриете кокосово мляко и боб. Вкусовете са доста различни от нашенските, но експериментът си заслужава. Тъй като страната е бивша испанска колония, в менюто на местните хора са останали много от манджите на завоевателите. Дори названието на страната идва от името на испанския крал Филип ІІ.
Спагети
Необходими продукти:
250 г спагети
3 пилешки бутчета
100 г масло
200 г кашкавал
1 варено яйце
200 мл доматен сос
Стръкче пресен лук
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен
риган
Начин на приготвяне: Сваряваме бутчетата. Нарязваме лука и гъбите в отделен съд. Кипваме вода за спагетите и ги пускаме вътре. Махаме ги от огъня, когато са готови, но не изливаме водата. Покриваме тенджерата. През това време, в дълбок тиган, слагаме лука. След като той стане полуготов, идва ред на гъбите и месото. Разбъркваме добре и подправяме. Добавяме доматения сос. Оставяте да заври. В спагетите слагаме маслото и вареното яйце. След това преместваме спагетите в голяма купа за сервиране. Върху тях настъргваме кашкавал. Поливате със соса.
Пиле
Необходими продукти:
1 кг пилешко месо
1 ч. л. смлян черен пипер
6 с. л. рибен сос
2 с. л. лимонов сок
1 ½ ч. ч. свинска мас
Начин на приготвяне: Поръсваме месото с черен пипер от всички страни. В отделна купа смесваме рибния сос и лимоновия сок. Оставяме месото в тази смес за поне два часа. Сгорещяваме мазнина в дълбок тиган. Пържим внимателно всяко от парчетата от всички страни. Поднасяме с лют сос.
Ориз
Необходими продукти:
2 ч. ч. ориз
4 ч. ч. вода
2 карамфилчета
черен пипер
250 г сварено рибно филе
2 резена ананас
2 банана
1 лимон
1 ч. ч. кисело мляко
Сол
Начин на приготвяне: Слагаме ориза да се вари в подсолена вода. В отделна торбичка при него слагаме карамфила и черния пипер, за да дадат вкус, но да не останат в ястието. Нарязваме банана и ананаса на кубчета. Поръсваме с лимоновия сок. Разбъркваме добре. Добавяме киселото мляко и прибавяме цялата смес към ориза. След това отново разбъркваме и оставяме да престои поне пет минути.
Питки
Необходими продукти:
1 ч. л. суха мая
2- 2 ¼ ч. чаши брашно
1 яйце
1 -2 с. л. олио
½ ч. чаша мляко
½ ч. л. сол
1 с. л. захар
За поръсване:
1 ч. ч. галета
Начин на приготвяне: Замесваме тесто. Оставяме го в хладилник за 12 часа. Оставяме да се отпусне за час. От тестото се правят питки, които се овалват в много галета. Готовите хлебчета оставяме да втасат. След това печем в предварително загрята фурна при 175 градуса за 15 минути.
Десерт с боб
Необходими продукти:
100 г боб
200 г ориз
600 мл. кокосово мляко
200 мл. вода
140 г захар
Начин на приготвяне: Запичаме боба в сух тиган. Оставяме го да изстине. Намачкваме зърната. Оставя ме го настрана. В тенджера наливаме кокосовото мляко и водата. След като заври, намаляваме степента на котлона. Идва ред на ориза и боба. Разбъркваме. Добавяме захарта. След това трябва да се бърка непрекъснато, докато стане по-скоро като крем. Разделяме в купички. Преди да се поднесе всяка порция се полива с лъжица кокосово мляко.