Топсладкишите на планетата
За да приготвяш сладки неща трябва да си виртуоз в кухнята. Така казват майсторите готвачи. Но всеки от нас с радост приготвя по някое и друго изкушение за десерт след семейната вечеря. Защо да не опитате и нещо ново? Специално за вас събрахме лесни рецепти от цял свят. Някои от тях са точно толкова странни, колкото и вкусни.
Бразилия
Сладкиш
Необходими продукти:
За тестото:
250 г масло
250 г захар
ванилия
6 яйца
250 г брашно
2 пакетчета бакпулвер
За заливката:
400 мл кафе
4 с.л. какао
6 с.л. захар
коняк
Начин на приготвяне: Маслото се оставя на топло. То се разбива със захарта. Добавяме ванилията на вкус, както и яйцата. На страна смесваме брашното с бакпулвера. После ги прибавяме към яйчената смес и разбъркваме добре. Взимаме дълбока тава и слагаме на дъното хартия за печене. Разпределяме тестото на дъното на тавата. Печем за 40 минути при 190 градуса. През това време разбъркваме какаото, заедно със захарта и кафето. Накрая доливаме и коняка. След като сладкишът стане готов, се оставя докато се охлади напълно. След това се прехвърля в чиния за сервиране. Набождаме го добре с вилица и заливаме с кафеената смес. Гарнираме по желание.
Русия
Десерт с боровинки
Необходими продукти:
200 г боровинки
30 г грис
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. сметана
2 с.л. захар
Начин на приготвяне: Измиваме добре плодовете и ги намачкваме. Слагаме ги на печката да кипнат за две минути. Прецеждаме сместа. В сока добавяме захарта и отново кипваме. Оставяме да се охлади напълно. През това време сваряваме гриса в млякото. След това го прехвърляме в намазнена тавичка. Остаяме го да изстине така. Когато се охлади, нарязваме на квадратчета. Всяко парче по отделно се залива със сместа от боровинките, когато се сервира. Гарнираме с бита сметана.
Америка
Пай
Необходими продукти:
600 ябълки
200 г орехи
2 ч.л. канела
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
2 с.л. какао
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
Начин на приготвяне: Почистваме ябълките и ги нарязваме на кубчета в дълбока купа. Добавяме орехите, яйцата. Поръсваме с канелата, захарта, брашното, бакпулвера, содата и какаото. Доливаме прясното мляко и идва ред на олиото. Оставяме за половин час, а през това време разбъркваме от време на време. След това се взима дълбока тава и се поръсва на дъното с галета. Разпределяме сместа в нея. Печем половин час при 200 градуса.
Австралия
Кекс
Необходими продукти:
150 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
125 г масло
2 с.л. кокосово брашно
2 с.л. какао
200 г захар
2 яйца
щипка сол
прясно мляко - 3 с.л.
ванилия
За крема:
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. какао
4 с.л. масло
1 ч.л. мляно кафе
1 с.л. кокосово брашно
ванилия
Начин на приготвяне: Маслото се смесва и се разбърква добре с маслото, кокосовото брашно, захарта, както и ванилията. Добавяме в сместа и яйцата. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме и тях към първата смес. Доливаме и прясното мляко. Тестото се прехвърля в намазнена тавичка. Печем на умерена фурна за около 40 минути. След като стане готов се оставя да се охлади. Прехвърля се в широка чиния за сервиране. Залива се с глазурата.
Франция
Наслада
Необходими продукти:
150 г сирене
ябълки
100 г бадеми
2 с.л. майонеза
лимонов сок
сол
хляб
Начин на приготвяне: Ябълките се обелват и се изчистват от семките. След това те се нарязват на ивици. Смесват се със сиренето. Прибавяме и останалите съставки. Разбъркваме добре и посоляваме.
Япония
Сладки сармички
Необходими продукти:
450 г ориз
1 връзка лозови листа
саке
1/2 ч.ч. захарен сироп
вода
1/3 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне: Оризът се натрошава. Смесваме водата и захарния сироп, а после добавете към ориза. Разбъркайте добре и добавете алкохола. Сложете в съд за варене на пара. Нека да остане вътре поне за час. Когато стане готово, извадете го и оставете да престои поне за половин час. Лозовите листа се подреждат в чиния. Всяко се поръсва с малко пудра захар. Взимаме от оризовата смес и оформяме топчица. Завиваме в листото. Подредете готовите сармички в широка чиния и завийте във фолио. Оставете в хладилника поне за 4 часа. След това развийте оризовите топки и ги поднесете с подходяща плодова гарнитура.