Медът ни храни от 7000 години

Медът ни храни от 7000 години Лакомник

Пчеларството било развито първо в Египет и Месопотамия

Медът ни храни от 7000 години
Автор:Лакомник

Пчеларството е едно от най-древните занятия на човека. Първобитният човек е добивал мед от хралупи и пещери, в които са живеели пчели. Най-старите археологически доказателства за това са скалните рисунки, открити от преди 7000 г. пр.н.е. в Южен Анадол. Тези и други исторически открития дават основание да се предполага, че районът на Кавказките планини е мястото на произхода на медоносната пчела.

В Египет пчеларството е било познато преди 5000-6000 години. Телата на фараоните и на други знатни хора след смъртта им са поставяни в съд с мед. Фактът, че емблемата на някои династии фараони е била пчела, показва, че в Египет са уважавали медоносната пчела.

Пчеларството е било развито и в Месопотамия. Шумерите, населяващи тези земи преди 4000-5000 г. пр.н.е., а по-късно и арабите смятали меда за „божи дар" и го наричали еликсир. Медът според Авицена стабилизира психиката, подпомага храносмилането, възбужда апетита, ободрява, запазва младостта и възстановява паметта.

В Индия и Китай пчеларството е било познато от преди 3000-4000 години пр.н.е. Голям разцвет е получило в древна Гърция. Питагор (580 - 500 г. пр.н.е.) уверява, че е живял до дълбока старост, защото редовно употребявал мед. Хипократ (460 - 377 г. пр.н.е.) препоръчва меда като лекарство. Според Аристотел (384 - 328 г.пр.н.е.) всички пчелни продукти имат лечебни свойства. Той пръв препоръчва прополиса за лекуване на рани. С по-слаби или с по-интензивни темпове пчеларството се е разпространило по цялата територия на Азия, Европа и отчасти Африка. По-късно, след като са станали възможни връзките по море и по суша, медоносната пчела е била пренесена в Северна Америка (през 1630 г.), в Австралия (към 1830) г. и в Южна Америка (през 1845 г.).

Значителен тласък в развитието на съвременното пчеларство дават направените в края на XIX век изобретения и открития. През 1814 г. П.И.Прокопович изработва първия кошер с подвижни рамки. През 1857 г. И. Меринг използва восъчната основа, а през 1865 г. Франц Гушка изобретява пчеларската центрофуга.

Сега пчелни семейства се отглеждат, във всички краища на света. На Земята по официални данни има около 50 млн. регистрирани семейства (около 17 семейства на 1000 жители). Земните запаси от нектар могат да осигурят два пъти повече пчелни семейства. Статистиката показва, че през 1985 г. в света са произведени 1007 хил. тона мед. Около 1/4 (260 0001) от световното производство е предмет на покупко-продажба. Средната годишна консумация на мед от населението на Земята е около 0,200 кг. на човек. В различните страни варира от няколко грама до 3,9 кг.

Разнообразната и богата медоносна растителност на Балканския полуостров създава отлични условия за отглеждане на пчели. Славяните и прабългарите са познавали пчеларството още в прародините си. В България (след създаването й през 681 г.) са били произвеждали значителни количества мед и восък. Арабският историк Абу Хамид, Йоан Екзарх и други летописци съобщават, че България произвеждала значителни количества мед и восък и извършвала оживена търговия с пчелни продукти.

След покръстването част от данъците на държавата и манастирите се плащали в натура с мед и восък. През турското робство народът ни е плащал с мед и восък най-разнообразни

данъци, такси и глоби.

Развитието на нашето пчеларство е свързано с развитието на този отрасъл в европейските страни и в Русия. През 1884 г. у нас са били доставени и заселени първите рамкови кошери. През 1889 г, се създава първата пчеларска организация. През 1902 г. излиза първото пчеларско списание - „Пчела", и се  основава кооперативната централа „Нектар"

През последните десетилетия в България наред с любителското се създава  и обществено пчеларство. Изграждането на по-големи пчелини създава възможност да се прилагат промишлени технологии, по-пълно да се използва пчелната паша и по-ефикасно да се опрашват селскостопанските растения.

През последните години у нас се произвежда 11 - 12 хил. тона мед годишно, от които 9 - 10 хил. тона се изкупуват. Независимо че заема 0,08% от територията на света, страната ни дава 1,2% от световното производство на мед и участва с 2% в световната търговия с пчелни продукти. 

Още по темата
Още по темата
Питки с мед
Захарта се разбива с яйцата и после се добавят останалите продукти. Разбърква се добре. В намазана с олио тавичка с лъжица се слага по малко от сместа. Когато се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц