Забравете изкуствените мазнини, за да сте здрави
Ако преди двадесет години изборът между масло и маргарин беше по-скоро материален въпрос, сега той се е превърнал в истинска хранителна свещена война. Какво да намажем на сутрешния си сандвич, какво да прибавяме към кашата и с какво да изпържим яйцата си. И пазарът постоянно ни подхвърля нови съблазнителни аргументи, представяйки на потребителите вкусни, богати на полезни вещества и бедни на противните ни мазнини, масла. Ето информация, която ще ви помогне да определите какво да хапвате, грижейки се за здравето си.
Маслото се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията. Към маслото може да се добавят, без да се притесняват, че ще развалят вкуса му, само три неща: млечни бактерии, бета-каротин (за по-наситени цветове), сол. Няма как да има опасни добавки и подобрители на вкуса.
Маслото от краве мляко съдържа ценните витамини D, A, E, K и се усвоява лесно. Това може да ви се стори странно - нима съществуват лесносмилаеми мазнини? Факт е, че около половината от маслото се състои от мастни киселини, чиито химични свойства им дават възможност бързо и лесно да се разграждат. Поради това страхът от "удавяне" в холестерол е неоснователен - както се вижда от последните изследвания на учени от Харвард, влиянието на наситената с масло диета е много слабо върху нивото на холестерола. Оказва се, че много по-важни са генетичните фактори, възрастта и колко се движите.
Повечето съвременни маргарини са от чист растителен произход и, следователно, без холестерол. Но обърнете внимание на опаковката - маргарините съдържат животински мазнини (около 10%). Те се влагат за подобряване на вкуса. Маргаринът остава свеж дълго време, по-евтин е и по-лесно се маже на хляба - дори и ако току-що сте го извадили от хладилника. Съдържанието на ненаситени мастни киселини е по-високо от това на маслото, но ако наистина се грижите за здравето си, не забравяйте, че употребата на маргарин е в пряка зависимост от качеството на компонентите, които съдържа. През последните години много от производителите са фокусирани върху съдържанието на мастни киселини омега-3 в маргарина.
Полиненаситените мастни киселини от групата на омега-3 са от съществено значение за дейността на организма, но човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира. Ето защо е важно да ги приемате с храната.
В състава на "лекия" маргарин се съдържат от 39 до 41% мазнини. Но затова има повече вода и хранителни добавки като желатин, оксиданти и консерванти. Дали тези вещества може да ви помогнат да отслабнете е доста съмнителен въпрос. В същото време изследванията показват, че жените, които ядат нискомаслен маргарин, рефлекторно мажат по-дебел слой - поради факта, че продуктите с по-ниско съдържание на мазнини не засищат глада. Диетолозите препоръчват да се въздържаме от купуване на "леките варианти" и по-добре да използваме по-икономично обикновените маргарини. Като цяло, названието диетичен маргарин често се разбира погрешно, а производителите използват тази грешка в полза на рекламните си кампании. Първоначално диетичният маргарин е изобретен за включване в храненето на хора, страдащи от високо кръвно налягане и високи нива на мазнини в кръвта.
Транс мазнините са наскоро открит страничен елемент на здравословното хранене, разтревожили учените и специалистите по хранене. Тъй като растителните масла при стайна температура имат свойството да се втечняват, се използва методът на хидрогенирането, който води до втвърдяване на растителни масла. Колкото по-твърд е маргаринът и по-дълъг срокът му на годност, толкова повече трансмазнини се крият в него. Обикновено най-наситени на трансмазнини са най-евтините продукти, които не изискват специални условия за съхранение. Основната опасност от трансмазнините е, че те повишават лошия холестерол и понижават добрия. Другият проблем е в това, че нашите закони не задължават производителите да поясняват какво точно масло са използвали за производството, например на сладкиши или полуготови продукти, а в резултат след консумирането на някои "бисквитки" рискуваме да получим ударна доза от трансмазнини.