
В Крит и Сирия ги отглеждали преди 5000 години

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Тя първо била култивирана в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни.
От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин се освобождавали от военна служба мъже, които отглеждат маслини.
Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият сорт Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.
Маслини са открити и в египетски гробници от около 2000 г.пр.н.е., а културата им бързо се разпространява сред най-ранните гърци. По-късно я усвояват и римляните, за да я пренасят навсякъде, където стъпва легионерския ботуш.
Днес в кулинарията има многобройни разновидности на маслините, които са неизменна част от менюто на милиони хора по света.
*Испанските зелени маслини, пълнени с бадеми, са идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Вакуумирани в марина, могат да се съхраняват до една година.
*Гръцки маслини "Каламата" растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Те са подходящи при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното специфичен вкус.
*Испанските черни маслини имат особен, наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино, кремообразно козе сирене и препечена багета.
*Гръцката натурална маслина се отглежда от векове в Гърция и се пълни с червени чушки (Пименто), които ѝ придават сладък вкус. Поднасят се с добре охладено бяло вино. Използват се за приготвянето на хапки и пица.

