Масленки със сусам и орехови ядки

Масленки със сусам и орехови ядки Лакомник
Масленки със сусам и орехови ядки
Време за приготвяне
Приготвяне
1 1/2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Мария Ташева, Пловдив
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

750 г маргарин или мас
1 ч.ч. прясно мляко
1 кг брашно
1 ванилия
За плънката:
3 белтъка
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. смелени орехови ядки
1 с.л. канела
За намазване:
3 жълтъка
1 пакетче сусам

Начин на приготвянe

От размекнатата мас или маргарин, прясното мляко, брашното и ванилията замесваме твърдо тесто, което оставяме да престои едно денонощие в хладилника. На следващия ден разделяме тестото на 6 топки. Вземаме една топка и разточваме на правоъгълен лист с дебелина около 0,5 см. Приготвяме плънката от разбитите белтъци със захарта и смелените орехови ядки. Намазваме листа тесто с 1/6 от плънката и загъваме два от краищата един до друг. Намазваме с разбитите жълтъци и поръсваме със сусам. Режем на триъгълници. Така процедираме и с останалите топчета тесто. Получените сладки нареждаме в тава, покрита с хартия за печене, и печем в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. Ако плънката се разтече при печенето, това да не ви притеснява, след изпичане излишното се отстранява от сладките.

Още по темата
Още по темата
Постни локумени сладки с орехи
Маята се разтваря във вода. Прибавят се олиото и брашното и се замесва средно твърдо тесто, което може да се точи. Правят се топки, които се разточват с дебелина 1/2...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц