Повече подправки не са вредни за стомаха
В горещините има две полезни неща за организма. На първо място е пиенето на много вода. На второ е лютата храна, която да ни даде апетит. От години пикантните храни са смятани за вредни за стомаха. Последните изследвания обаче показват, че те помагат за засилването на редица процеси, предпазват ни и от десетки болести.
Най-големите ползи от повечко люто в манджата са пет. Повече пипер или чили ще ни помогнат да смъкнем някое и друго килце. Лютите чушки например съдържат веществото капсаицин. То засилва метаболизма като повишава температурата на тялото и ни дава чувство за ситост. По този начин пет-шест кюфтета или кебапчета, придружени с няколко пукани шипки няма да се отразят на фигурата ни.
Вторият плюс в полза на този тип подправки е, че те помагат на сърцето. Силните вещества успяват да разбият образувалите се съсиреци в кръвта, а това от своя страна предотвратява инфаркти и инсулти. Силата на лютото гони и холестерола.
Положителните ефекти не спират до тук. Ако сте по-редовни в добавянето на пипер или чушчици, ще имате и здрави кръвоносни съдове, заради витамините А и С, които лесно и в големи количества се набавят с лютото.
На четвърто, но не на последно място, трябва да се отбележи, че това е едно от най-силните природни средства срещу рак. Ако вече имате онкологично заболяване, то ще бъде стопирано. Ако туморите са мънички, лютото може да убие част от зловредните клетки. Ако от дете се храните като мексиканец или индиец е почти сигурно, че по-рядко ще боледувате от инфекции, а шансът да имате рак спада значително.
На пето място е и най-универсалният ефект от лютивите манджи – по-доброто храносмилане. Благодарение на капсаицина, язвата или гастритът ви ще се успокоят, а някои от бактериите в храната ще умрат преди да са стигнали до стомаха ви.