Много са апетитни и вкусни, а и лесни за изпълнение
Каймата се слага в купа. Морковът, лукът и един картоф се почистват и измиват. Стържат се на ренде. Към каймата се добавя половин чаена лъжичка сол, щипка босилек, едно яйце и настърганите зеленчуци. Каймата се омесва и оставя настрани да се овкуси. Всички картофи се белят и измиват. Взема се тенджера и в нея се слагат подготвените картофи. Налива се вода колкото да ги покрие. Добавя се 1 ч.л. сол. Съдът се похлупва. Варят се 60- 70 минути. Смачкват се на пюре. Към тях се добавя 2 с.л. краве масло, едно яйце и стърготините сирене. Пюрето се обърква. Разпределя се в тавичка за печене. Заглажда се отгоре. Правят се шарки с вилица. Полива се мазнина. Пюрето се пече на умерена фурна, 30 минути. От каймата се оформят кюфтета. Пекат се на скара или грил-тиган. Предварително скарата или тигана се мажат с мазнина. Кюфтета се пекат и от двете страни. Когато картофеният пай изстине, се реже на парчета. В порция се поднасят кюфтата, гарнирани с картофен пай.