Красота и вкус от Бали

Красота и вкус от Бали Лакомник

Пренесете се в рая

Красота и вкус от Бали
Автор:Лакомник

Има едно място на света, на които всеки мечтае да отиде. И това е Бали. Смята се, че индонезийският остров е едно от най-красивите кътчета на света. Предлагаме ви, ако нямате време или пък средства, да опитате някои от най-съблазнителните вкуснотии на островчето.

 

Ориз

Необходими продукти:

200 г пилешко месо

150 г скариди

150 г зеле

6 с. л. зехтин

6 глави лук

6 скилидки чесън

1/2 ч. доматено пюре

4 яйца

750 г предварително сварен ориз

2 ч. л. Сол

1 люта чушка

слънчогледови семки

Начин на приготвянеНарязваме на ситно лука и чесъна и ги запържваме в сгорещена мазнина. Нарязваме пилешкото на ивици и добавяме и него. Наситняваме и скаридите, добавяме ги при пилето. Нарязваме и слагаме да се запържи и зелето. Отгоре поръсваме със семките. Накрая слагаме доматеното пюре при непрекъснато бъркане. Чукваме отгоре и яйцата като не спираме да бъркаме. След минута добавете ориза. Посолете. Нарежете на ситно лютата чушка и добавете и нея. Разбъркайте добре и сервирайте докато е още топло. 

 

 

Гетук линдри

Необходими продукти:

1 кг белена маниока

200 г захар

50 грама маргарин

¼  ч. л. ванилия

½ ч. л. пюре от ягоди ½ чаена лъжичка фина сол на вкус

200 г кокосови стърготини

сол

Начин на приготвяне: Слагаме да се вари вода със захарта, солта, ванилията и маргарина. Когато заври, махаме от котлона. Маниоката се нарязва и се приготвя на пара, докато стане крехка. Докато е още гореща се прави на пюре. Добавяме в сместа със захарта и разбъркваме докато се получи еднородна смес. Разделяме полученото тесто на две части. Едната разбъркваме с ягодовото пюре. Другата – с кокосовите стърготини. Нарежете на ивици. Наредете ги в чиния, така че да се получи цветна мозайка.

 

 

Патица

Необходими продукти:

1 патица (поне 2 кг.)

2 л вода

1 литър кокосово мляко

5 глави лук

5 скилидки чесън

3-6 червени люти чушки

1/2 ч. л. чили на прах

2 ч. л. настърган корен от джинджифил

1 ч. л. куркума

1 стрък лимонена трева

1 с. л. бял винен оцет

1 ч. л. сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме патицата на 8 парчета. Поставяме ги в гърне и заливаме с два литра вряла вода. Добавяме оцет. Оставете го на страна. Обелете лука и го нарежете. Излейте сместа от вода и оцет и налейте прясна вода. Поръсете с пипера и джинджифила. Сложете лука при месото. Добавете при патицата. Оставете да заври без капак. Нека да ври поне час и половина. Трябва да се разбърква често. Малко преди да стане готово, поръсете с подправките. Накрая сложете и лимонената трева. Оригиналната рецепта изисква патицата да се готви цели 20 часа, за да поема постепенно вкуса на подправките.

 

 

Пиле с банани

Необходими продукти:

1 пиле

1 ч.л. Лют червен пипер

1 с. Л. Брашно

зехтин

3 глави лук

3 банана

къри

1 чаша бяло вино

1 ч. Ч. Пилешки бульон

лимонов сок

сол

Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на 12 порции. Поръсваме от всички страни с малко лют пипер. Овалваме в брашното и пържим. Когато станат готови, ги оставяме настрана. Нарязваме лука на едро, а бананите на кръгчета. Смесва лука и бананите в мазнината на пилето. Задушаваме ги и поръсваме с кърито. Тогава добавяме пилето, наливаме и виното. Разбъркваме добре. Наливаме горещия бульон. Оставяме да се готви 45 минути на слаб огън. Накрая посоляваме и поръсваме с лимоновия сок.

Още по темата
Още по темата
Магията на Тайланд е заключена в 4 вкуса
Тайландската кухня е интересна както като вкус, така и като начин на приготвяне. В нея няма определени мерки, а готвачите се учат от по-възрастните и опитните....
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц