
Марко Поло пренесъл пастата в Италия, където става национално ястие

Историята на пастата – общото название на спагетите, макароните и другите тестени изделия с различни форми, е доста спорна и до днес има различни тези по въпроса. Гърците спорят, че още в античността хапвали макарони, а думата произхожда от гръцкото „макриа”, което означава „щастие”.
В Италия обаче са първите писмени данни за тези ястия. Столицата на пастата днес е Неапол или по-точно малкото селце Граниано, разположено на хълмист терен, на около 30 км. от града. В него има дори улица „Пастифичи”, което означава „производители на паста”.
Писмени сведения, че в Южна Италия и Сицилия са хапвали паста има още от X век. В средата на XII век, арабският географ Идриси, споменава изобилието на паста в Сицилия и по-специално в Палермо, откъдето тя се изнасяла в целия полуостров, както и в Арабските страни. Вероятно възходът на Венеция, Генуа и Пиза като могъщи морски държави, през същинското средновековие, трябва да се свързват и с пастата.
През XIV век около италианската паста вече витае ореолът на националната митология. В една от новелите на „Декамерон”, Бокачо разказва за измислена страна Берлиндзола, където имало цяла планина от настъргано сирене пармезан, а хората по цял ден варели спагети и макарони.
През XVIII и XIX век пастата била храна на обикновените хора, които я ядели с ръце. Когато обаче била изобретена вилицата, пастата се превърнала в храна и на кралските персони, защото използвайки вилицата, те могли да я консумират, без притеснения, че ще изцапат скъпите си дрехи или ще се изложат.
Наскоро обаче историци преобърнаха историята на тези тестени изделия. Те твърдят, че родината на спагетите е Китай, след като археолози откриха купичка спагети от преди 4000 години в останките на Ладжиа, село Минхъ, провинция Чинхай.
Учените от Изтока твърдят, че в Италия ги е пренесъл Марко Поло в края на XIII в. от Китай, където ги видял, приготвени от оризово брашно. Тъй като е лесна за приготвяне и евтина, пастата станала национално италианско ядене и оттам се разпространила из Европа.

