Певицата обича експериментите в кухнята
Камелия Тодорова смята готвенето за най-добрия начин да се разтовари. Освен това като човек на изкуството джаз примата приема забъркването на вкусни манджи като предизвикателство към въображението си.
Обича да измисля нови рецепти и да експериментира. Рибата й е любим продукт, но готви и не малко супи. Задължително условия в кухнята й е да присъстват много подправки. Обича екзотичните ястия и за това, когато пътува винаги си купува месни подправки и записва рецепти. Ето някои от най-често приготвяните от певицата вкусотии.
Задушена риба на тиган
Продукти
4 филета от риба сьомга (по 220 г)
600 г спанак
600 г картофи
чесън
червен пипер
пресен магданоз
пресен босилек
вегета
1 лимон
зехтин
Приготвяне
Избират се хубави парчета от сьомга филе по възможност незамразени (ако се размразяват, то тогава трябва леко да се подсушат преди готвене). Използва се тефлонов тиган с капак. Слага се съвсем тънък слой от зехтин на дъното на тигана и се поставят парчетата от сьомга. Поръсват се със сол и червен пипер. Тънки резенчета лимон и нарязан на филийки чесън се поставят върху рибените парчета и тиганът се захлупва. На слаб котлон се задушава около 15-20 мин. Ястието се сервира със задушен пресен спанак и варени картофи.
В тиган, намазан със зехтин, се прибавя добре измит спанак на цели листа, като се разбърква непрекъснато. След запържването му котлонът се гаси и тиганът се захлупва, за да може спанакът добре да се задуши за около 3-4 минути. След това се подправя с малко вегета, сол, черен пипер. Добре измити, картофите се нарязват на едри парчета и се сваряват. Когато картофите са готови, се изсипват в разтопено масло и се поръсват с нарязания пресен магданоз и босилек. Ястието се сервира топло.
Гъбен жулиен
Продукти
400 г печурки
100-120 г кашкавал
100 мл готварска сметана
30 г масло
1/2 глава лук (30 г)
сол на вкус
4-5 стръка магданоз
1 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
червен пипер на вкус
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Гъбите се нарязват на жулиени, лукът – на ситно. Запържват се в предварително загрятото масло на силен огън за 5-8 минути (до златисто). Брашното се размива със сметаната, посолява се и се налива в гъбите. Поръсва се с черен пипер и индийско орехче. Гъбите се разпределят в малки купички, отгоре се слагат кубчета кашкавал, поръсва се с червен пипер. Пече се на горен реотан в предварително загрята на 200-220 градуса фурна около 10 минути (докато се зачерви кашкавалът). Щом са готови, се поръсват с наситнен магданоз.
Тарта с кайсии
Продукти
1 и ¼ ч.чаша брашно
1 щипка сол
½ ч.л. бакпулвер
2 с.л. пудра захар
5 с.л. маргарин
3-5 с.л. студена вода
1 ч.л. ябълков оцет
За пълнежа:
8 кайсии, пудра захар на вкус
2 ч.л. нишесте
лимонов сок и канела на вкус
Приготвяне
В блендер се смесват сухите съставки, добавя се маргарина, водата и оцета. На етапи се омесва масленото тесто. Ако е ръчно – първо сухите съставки с мазнината на трохи, след което вода и оцет за тесто. Поставя се в плик и оставя в хладилник/фризер за стягане около 15 мин.
Разточва се тестото на лист и изрязват дискове, с които се запълват формички за тарталети, дъното на които е застлано с хартия за печене.
Върху тестото се поставя лист и зърна боб. Пекат се в загрята фурна на 175С за около 10 мин., след което се отстранява боба и пергамента и допичат още 10-15 мин. до златисто. Изваждат се и оставят да се охладят.
За пълнежа 5 бр. кайсии се разполовяват и пасират, подслаждат се на вкус и ароматизират.
Пюрето се поставя на котлона и заедно с нишестето се разбърква добре и сгъстява на крем (да започнат да се образуват мехурчета). Охлажда се, но не напълно. С него се пълнят студените тарти. Останалите кайсии се режат на парченца и се редят отгоре за украса.