Как да познаете прясната риба за Никулден

Как да познаете прясната риба за Никулден Лакомник

Не купувайте, ако има много слуз и е със сивкав цвят

Как да познаете прясната риба за Никулден
Автор:Лакомник

След 2 дни е Никулден и по пазарите и магазините вече е пълно с разнообразие от риби за празника, на който по традиция всички българи слагат морски или сладководен деликатес на трапезата. Обичаите повеляват това да е шаран с люспи, но все повече домакини предпочитат по-екзотични вносни видове риба. Те обаче идват от далеч и често са доста стари, размразявани и с лошо качество. Ето няколко отличителни белега, по които може да познаете прясната от престоялата риба.

Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Но ако тази слуз е обилна, слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време. Люспите на рибата са блестящи, ако тя е прясна. Те са плътно залепени до тялото й, нямат разкъсвания. Очите пък трябва да са прозрачни и изпъкнали. Ако са мътни, това е знак за някакво заболяване на рибата.

Хрилете на прясната риба са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте. Тя се съхранява най-добре върху натрошен лед. Дали е прясна, ще разберете, като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е прясна. Освен това трябва да има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило.

Имайте предвид, че прясната риба е с плавници и опашка, които не са сухи и не са сгънати и слепнали. Люспите на престоялата дълго време риба се чистят трудно. За да остане по-дълго прясна и в хладилника, сложете я между две порцеланови чинии.

Месото на прясната качествена риба е много плътно, еластично и доста трудно се обезкостява. Замразената качествена риба е с бледи хриле и леко хлътнали очи. Това е единствената разлика на прясно замразената риба от прясната.

Не купувайте замразена в повредена опаковка. Ако при рибата има много лед, това означава, че е била размразявана и отново замразена.

Ако забележите петна върху тялото на замразената риба, това означава, че тя дълго време е престояла, преди да бъде сложена във фризера. Жълтеникавият и сивкав цвят са знаци, че се разваля. Замразената риба не бива да престоява във фризера ви повече от три месеца, ако искате да извлечете от нея максимално количество полезни вещества.

Как да я съхранявате у дома

Във фризера се поставя само прясна или вече замразена риба. Срокът за съхраняване на рибата е различен – за тлъста риба – сьомга, херинга и скумрия – до 2 месеца, пъстърва, треска, писия и други – около 4 месеца.

След улавяне рибата трябва при възможност да се сложи върху лед, докато се обработи за домашния замразител. Тя се почиства, като се отрязват перките, главата и опашката и се нарязва, ако е по-голяма. Нетлъстата риба се потапя в солена и студена вода – 1 с.л. сол на 500 мл вода, след което се изцежда. Тлъстата риба се измива с вода. Рибата цяла или на порции се опакова в торбички и се поставя във фризера.

За предпочитане е раците да се консумират пресни, но когато разполагате с по-голямо количество, те могат да бъдат замразени. Преди това се потапят в кипяща вода или се варят на тих огън в солена вода. Изцеждат се и охлаждат. Отварят се и ядливите части от месото се отделят от тялото и щипките. Опаковат се в торбички и се замразяват. Раци се запазват във фризера не повече от месец.

Още по темата
Още по темата
Рибата поевтинява за Никулден
Цените на рибите остават стабилни седмица преди Никулден, а търговците обещават да няма поскъпване. Цената за килограм мустакат речен сом е 10 лева и ще остане толкова...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц