10 продукта, които свалят напрежението, без да качват килограми
Животът ни е пълен със стресове и вълнения и вероятно много хора са забелязали, че вкусното похапване помага да се справим с тези проблеми. Причината е, че храната, която смятаме за хубава на вкус, стимулира производството на ендорфини, хормоните на радостта. В същото време налитането на шоколад и сладкиши може да добави към вълненията и някое и друго излишно кило, както и да доведе до проблеми с кожата. Затова ви предлагаме топ 10 на вкусните и полезни продукти, които могат да помогнат да се избавите от стреса.
Маточина
Отварата от маточина от древността се препоръчва при депресии, нервни и емоционални сривове. Освен това тази билка регулира менструалния цикъл и нормализира храносмилането. За тонус и поддръжка на организма се добавят няколко листенца мелиса в чая. В българската народна медицина листата на маточината се употребяват при лечение на високо кръвно налягане, виене на свят, главоболие, за усилване на зрението, при нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, лош дъх. За целта се прави се запарка от 2 супени лъжици билка и 500 мл вряща вода (оставя се да кисне 2 часа). Пие се по една винена чаша 3 пъти на ден.
Бадеми
Бадемите са познати както на здравословно хранещите се фитнес любители, така и на обичащите екзотичната кухня чревоугодници. Бадемите са богати на витамин B2 и E, цинк и магнезий. Цинкът помага на организма да се справи с негативните ефекти на стреса, а витамин Е зарежда с енергия. Имайте предвид, че 100 г сурови небланширани бадеми съдържат поне 30 калории по-малко от същото количество печени в сол и мазнина и ще донесат на организма повече ценни витамини. Диетолозите съветват салатите да се подправят с бадемово олио. Смята се, че то подпомага жлъчката да се освобождава от жлъчни камъчета. Кулинарите препоръчват да комбинирате бадемите с маслини и моркови, когато гарнирате постни риби като тон, акула и др.
Боровинка
Боровинката е богата на антиоксиданти и витамин С. По време на стрес, както е известно, запасите на витамин С в организма силно намаляват, затова е необходимо да се попълват. Освен това, боровинката добре се справя със стомашните разстройства, възникващи по време на стрес. Лятото плодът трябва да се консумира в прясно състояние, а през зимата под формата на домашен сироп или консервирана в собствен сос.
Боровинките са изключително полезни за зрението. Специалисти ги препоръчват за хора работещи повече от 8 часа на компютър, като една добра и вкусна профилактика.
Домати
Доматите съдържат аминокиселината фенилаланин, която забавя разпадането на ендорфините - хормоните на доброто настроение. Освен това отдавна е известна способността на червените плодове и зеленчуци да зареждат организма с енергия и да стимулират активността. Доматите са и чудесен източник на витамин C и витамин А. Те са богати още на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и Витамин А, което му е необходимо всекидневно. Червеният зеленчук съдържа 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата. В зрелите пресни домати има 2-3 пъти повече витамин С от зелените.
Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби. Таке, че до две години могат да се съхраняват консерви домати, доматен сок и доматено пюре.
Вино
Във виното се съдържат полифеноли - вещества блокиращи агресивното влияние на външната среда върху организма. Те извеждат токсините и притежават антистресово въздействие. Именно затова чаша хубаво вино повдига духа и настроението. Важното е да се знае мярката.
Освен това флавоноидите съдържащи се в червеното вино и имащи атниоксидантно действие, обезвреждат свободните радикали, които разрушават кръвоносните съдове. Изследванията показват, че най-доброто вино е онова, което съдържа най-високо ниво на флавоноиди. Най-хубавите вина в тази група включват "Каберне Совиньон", "Пети Сира", "Пино Ноар". Белите вина обикновено съдържат по-ниско ниво на флавоноиди, както и "Мерлото" и "Ред Зинфандел". Колкото по-сладко е виното, толкова по-малко флавоноиди съдържа. Вашият най-добър избор е да заложите на доброто, сухо, червено вино.
Мляко
В млякото се съдържат почти всички мастно- и водоразтворими витамини, известни в природата. Млечните продукти са богати на белтъчини. В тях се съдържат и всичките необходими аминокиселини. Млякото, киселото мляко и сиренето са източник и на калций. Консумирайки 125 мл мляко получавате 30% от необходимата ежедневна доза калций. Калцият в млечните продукти се усвоява най-добре. Освен това в млякото е богато на витамин D, помагащ за доброто усвояване на калция от организма. Обезмасленото мляко е способно да нормализира и кръвното налягане и да предотвратява вдигането му.
Съдържащият се в млякото магнезий влияе положително на работата на сърцето, а фосфорът благотворно въздейства на нервните тъкани и клетките на главния мозък.
Морските водорасли
Морските водорасли съдържат витамин В5, известен още като пантотенова киселина или пантенол. Пантотеновата киселина отговаря за нормалното функциониране на надбъбречната жлеза, изработваща хормона адреналин. Недостигът й предизвиква хроническа умора, податливост на инфекции и различни заболявания. Заедно с другите витамини от групата В, пантотеновата киселина е нужна за превръщането на храната в енергия, изграждането на еритроцитите, жлъчния сок и синтезата на мазнини, стероиди от надбъбречните жлези, антитела, ацетилхолин и други невротрансмитери. Пантотеновата киселина облекчава болките при рани от изгаряния, порязвания и одрасквания, понижава възпалението на кожата и ускорява заздравяването на раните.
Шамфъстък
Неотдавна изследвания доказват, че с помощта на диета с шамфъстък може да се отслаби реакцията на сърдечно-съдовата система към стрес, дори да е свързана с наследствеността. След такава диета, кръвното на хора подложени на стрес се повишавало незначително. Освен това шамфъстъкът извежда "лошия" холестерин от организма и намалява вероятността от исхемична болест на сърцето.
Народната медицина смята, че тези ядки помагат, освен при хипертония и при туберкулоза, малокръвие, болести на черния дроб и стомаха. Те успокояват бронхиалната кашлица и намаляват влечението към алкохол, както и оказват общоукрепващо въздействие на организма. Препоръчва се на ден да се консумират по 30-40 г ядки, може и с мед, но не повече от 100 г.
Пуйка
Немазното месо на пуйката е богато на триптофан, аминокиселина, която се превръща в успокояващото вещество серотонин. Серотонинът се явява химически предавател на импулси между нервните клетки на човешкия мозък, контролиращ съня, настроението и емоциите на човека. Според специалисти, при диети с по-ниско съдържание на триптофан се забелязва по-висока честота на самоубийствата. При болните с депресия триптофанът е понижен и те се влошават рязко при бедна на тази аминокиселина диета.
Овесена каша
Овесът е богат на мелатонин, хормонът на здравословният, дълбок сън. Затова в разрез с английските традиции е по-добре да похапвате овесената каша не за закуска, а на вечеря.
Овесените ядки съдържат в голямо количество натурални антиоксиданти, които повишават съпротивителните сили на организма към различни инфекции и вредното влияние на околната среда. В овеса се съдържа и магнезий, необходим за нормалната дейност на централната нервна система. Изобилието на протеини и целулоза подобряват обменните процеси и помагат за растежа и развитието на мускулната тъкан. Купа с овесена каша съдържа четвърт от необходимата дневна доза разтворима целулоза.