Започнаха Великите пости – най-строгите в православното християнство. Те продължават седем седмици до Великден, който тази година се празнува на 16 април. Великденските пости условно се състоят от два периода - Светата Четиридесетница, символизираща четиридесетдневния пост на Спасителя в пустинята, и Страстната седмица - последната седмица на Великия пост, когато си припомняме последните дни от земния живот на Иисус Христос.
Тези седем седмици подготвят душата и тялото за срещата със Светлото Христово Възкресение. Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключват месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни, се заговява за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене, което включва пълно въздържание от животински продукти и ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се смятат за постни храни.
Рибата и виното
В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост, по време на който не трябва да се консумира олио и гореща храна.През целия пост риба се разрешава два пъти - на Благовещение и на Връбница.
Червено вино е позволено да се консумира в умерено количество само събота и неделя, без първата седмица и не по време на Страстната седмица. На разпети петък не се яде и пие нищо. Не бива постенето да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки, защото това не би бил пост, а обикновен хранителен режим. Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си, съветва "Уомън.бг"
За да се постигне това трябва да се следва не само въздържание от определени храни, но и трябва да пречистим душата и мислите си от агресията, завистта и омразата. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, а също и въздържание от алкохол, сексуални контакти и шумни забавления.
Пийте повече
Изключително важно е по време на поста да пиете повече вода – около 2-3 литра на ден. След завършване на поста, бавно и полека се върнете към нормалното си меню. В никакъв случай не бива още на другия ден да се пристъпи към наяждане с месо, млечни продукти и всичко непозволено до този момент, тъй като това е особено вредно за стомаха и организма ви като цяло.
Великденският пост се пада по време, когато тялото изпитва остра нужда от витамини и минерали. Затова се препоръчва приемането на витамини и шипков и зелен чай. Най-опасен е недостигът на витамин В1, от който отслабва нервната система. Този витамин се съдържа в бобовите и житни храни (зародиш, ръжен, пшеничен и пълнозърнест хляб).
За да си набавите желязото и протеините, необходими за правилното функциониране на организма, консумирайте разнообразна храна, включваща гъби (най-вече манатарки), спанак, сушени плодове, ядки и подправки като куркума, къри, риган, кимион, кардамон, индийско орехче, мащерка, прясна мента, черен пипер. В меда се съдържат цял спектър от необходими вещества: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий и др. Чаша прясно изцеден сок на ден зареждат с витамини и подпомагат перисталтиката.
Ето и няколко идеи за храни, които спокойно бихте могли да консумирате по време на пост:
* хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко);
* плодове - всякакви;
* зеленчуци – всякакви;
* "млечни" продукти на растителна основа – във веганските и вегетарианските магазини и ресторанти има изобилие от сирена и кашкавали от кашу и т.н.;
* соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши;
* паста и макарони – но подбирайте такива, които не съдържат яйца и други животински продукти, лесно ще ги намерите в по-големите хранителни магазини;
* риба – всякакъв вид, но само в разрешените за риба дни;
* олио и зехтин – отново само в разрешените дни;
* бобови култури;
* ориз – всякакъв;
* всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други;
* ядки – всякакви;
* сладки храни, които не съдържат животински продукти като например локум (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка, а също и десерти, приготвени с фурми, сушени плодове и растителни масла и млека. Може да си ги направите сами или да ги намерите в добилите популярност ресторанти/магазини за вегетарианска/веганска храна.