Църковният пост през първата седмица на коледните пости повелява да се приемат само растителна храна с олио, от втората до четвъртата седмица се разрешава риба, на шестата седмица - растителни храни с олио, на 25 декември се блажи.
Изключвайки месото и млечните продукти, е нужно да ги заместим с такива от друг произход, така че организмът ни да си набави нужните белтъчини. Това са ястия с боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, соеви продукти, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти. Добавете също повече ядки и семена в менюто си.
По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма необходимите витамини и минерали. Сега е сезонът на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата. На пазара все още има и патладжани. Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб, които могат да се намерят замразени в повечето магазини.
Почти всички видове макаронени изделия са подходящи за пости. Все пак обърнете внимание на етикета дали не е отбелязано наличието на яйца или други животински продукти.
Зехтинът има свойствата да изчиства от натрупаните мазнини, така че използването му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.
В някои от дните по време на поста е разрешено да се яде риба.