Хрупкави испански банички за закуска
Стъпка 1
Пресейте брашното и го смесете със солта, маслото, яйцето и водата. Замесете гладко тесто, оформете го на топка и го покрийте с фолио в хладилник за 30 минути.
Стъпка 2
През това време пригответе плънка по желание. За първата смесете продуктите добре. За втората загрейте олиото и запържете лука. Добавете каймата, омесена предварително с подправките. Сипете и виното или сока и бъркайте динамично, докато месото се задуши и е почти готово.
Стъпка 3
Разточете тестото на тънък лист и изрежете кръгли дискови форми с остър нож и кръгли форми с големина по избор. От диаметъра на кръговете зависи колко големи емпанади ще направите – като банички или малки соленки.
В средата на кръговете сложете плънка, колкото количество позволява избраната от вас големина. Похлупете едната половина на кръга върху другата и притиснете краищата с вилица. За да се слепят по-добре, намажете краищата с разбития белтък.
Стъпка 4
Наредете емпанадите в намаслена и набрашнена тава и ги намажете с леко разбития жълтък. За да сте сигурни, че плънката няма да изтече, охладете за още 30 минути преди печене. Може и да замразите емпанадите и да ги сготвите до месец.
Ако бързате обаче веднага ги изпечете около 20-25 минути до златисто в загрята на 180 градуса фурна. Имайте предвид, че по-малките по размер емпанади се изпичат по-бързо. Ако са по-големи, може да печете и на 200 градуса.