Пийте чаша кафе и яжте млечни храни, за да не изпадате в депресия
Пиенето на две до четири чаши кафе всеки ден намалява риска от депресия при мъжете и жените с 50%. Учени от Харвардския университет анализирали данни от три предишни американски проучвания и установили, че рискът от депресия при възрастните хора, които пият по няколко чаши кафе всеки ден намалява наполовина спрямо тези, които пият безкофеиново кафе, малко количество кафе или изобщо не пият кафе.
Това е така, защото кофеинът стимулира централната нервна система, но
може да действа и като умерен антидепресант, като увеличава производството на някои невротрансмитери в мозъка, допринасящи за доброто настроение, като серотонин, допамин и норадреналин.
Това обяснява защо предишни епидемиологични изследвания установиха по-нисък риск от депресия сред хората, пиещи кафе, съобщават учените.
Наскоро стана ясно, че големите нива на витамин B6 влияят на симптомите на депресия и повишават настроението.
От изследването, в което са участвали 422 испанци, става ясно, че 210 от анкетираните не са се оплаквали от депресия през последните три години.
Резултатите показват, че хората, които се хранят с необходимото количество млечни продукти също не страдат от депресия.
Нужният на организма витамин B6 се съдържа най-вече в яйцата и маята. Любителите на доматите също намаляват риска от депресия и то с близо 50%.
Това е така, защото тази храна е богата на антиоксиданти и по-точно ликопен.
Изследователи от Китай и Япония открили, че ликопенът е в състояние да подобри психическото здраве чрез намаляване на окислителните процеси в мозъчните клетки. Установено е, че тези, които ядат домати между два и шест пъти седмично намаляват риска от депресия с 46%.
Ако консумирате домати всеки ден опасността от психични заболявания и чувство на тревога намалява с 52%. Оранжевите плодове и зеленчуци пък намаляват депресията, а зелените помагат при стрес. Те съдържат витамин C, което възстановява кръвното налягане, което се покачва при стресова ситуация.
Сладките картофи, сушените кайсии, морковите и портокалите са полезни за организма по това време от годината. Те са богати на магнезий и са естествен мускулен релаксант. Бадемите също са подходящи, заради съдържанието на витамини В и Е, които укрепват имунната система и вдигат кръвното.
Зелените зеленчуци и плодове пък компенсират недостига на магнезий и успокояват мигрената и намаляват умората. Спанакът е най-добрият антидепресант, а подобен ефект имат и броколите и зелето. Те са като зарядно за витамини, които помагат за възстановяването на организма по време на стрес.